Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ambasadorica Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima Nikki Haley upozorila je tijekom zasjedanja Vijeća sigurnosti zbog smrtonosnog napada otrovnim plinom u Siriji da će, ako svjetske sile ne dođu do rješenja u Siriji, Amerika samostalno djelovati.


Zapadne države optužuju snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada za zračni napad na grad Khan Sheikhoun na pobunjeničkom sjeveru Sirije. Sirijske vlasti odbacuju odgovornost.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo što su Putin i Obama poručili pred ostalim svjetskim moćnicima u UN-u Slika nije dostupna Asad počeo ispunjavati prvu obvezu, poslao popis svog kemijskog oružja

"Asad, Rusija i Iran nisu zainteresirani za mir. Nelegitimnu sirijsku vladu vodi čovjek bez savjesti koji je izvršio neviđene zločine nad svojim narodom", rekla je Haley pred 15 članova Vijeća.

"Kad Ujedinjeni narodi opetovano ne uspijevaju u svojoj dužnosti zajedničkog djelovanja, dolaze vremena u životima država kada smo natjerani da djelujemo sami", rekla je Haley, ne otkrivši o kakvom je djelovanju riječ.

Sirijska saveznica Rusija je uz podršku Kine u veljači stavila svoj sedmi veto kojim je zaštitila Asadovu vladu od djelovanja Vijeća, čime je spriječila zapadne sile da uvedu sankcije zbog optužbi o upotrebi kemijskog oružja u toj bliskoistočnoj državi.

Zamjenik ruskog veleposlanika u UN-u Vladimir Safronkov rekao je Vijeću da je takve napade provocirala izjava bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame iz 2012. kojom je zaprijetio vojnom intervencijom ako se kemijskim oružjem prijeđe "crvena linija" u Siriji.

"Ta je odluka poslužila kao početna točka za buduće provokacije kemijskim oružjem od strane terorista i ekstremističkih struktura koje su pokušavale diskreditirati službenu vlast u Damasku i stvoriti izgovor za upotrebu vojne snage protiv suverene države", istaknuo je Safronkov.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je optužio Obamu zato što nije primijenio tu crvenu liniju.

Francuski veleposlanik Francois Delattre novinarima je rekao kako "razgovaraju o ratnim zločinima", te je Rusiju pozvao da izvrši puno veći pritisak na sirijsku vlast.

"Iskreno, trebamo i SAD koji je ozbiljno predan rješenju u Siriji i koji je u potpunosti iza toga", smatra Delattre.

"Koji je vaš plan?"

Britanski veleposlanik Matthew Rycroft u Vijeću je pitao Rusiju "koji je njezin plan".

"Koji je vaš plan u zaustavljanju ovih groznih, besmislenih napada? Mi smo imali plan i podršku, a vi ste ga odbacili kako bi zaštitili Asada", rekao je Rycroft. Safronkov je odgovorio kako Rusija ima više od jednog plana, no da je prvi od njih onaj o borbi protiv terorizma.

Rycroft mu je uzvratio kako su ruska veta poslali poruku ohrabrenja Asadu, te da su posljedica toga napadi koji su se dogodili u utorak.

Istraga koju su proveli UN i Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) pokazala je da su snage sirijske vlasti odgovorne za tri napada klorom između 2014. i 2015., a da su militanti Islamske države koristili iperit.

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska predložile su rezoluciju Vijeću sigurnosti kojim bi se osudio najnoviji napad kemijskim oružjem i pritisnulo Siriju da omogući međunarodnu istragu planova leta i zapisnika od utorka, imena svih zapovjednika helikopterskih odreda, te pristup njihovim zračnim bazama.

Rusija je nacrt te rezolucije proglasila "neprihvatljivima".