Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantna nadzorna snimka

VIDEO: Zatvorenik pretučen pred očima zaštitara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimka nadzorne kamere koju je pribavio AP, a koja navodno prikazuje kako muslimanskog zatvorenika premlaćuju drugi zatvorenici, dok časnici sve samo promatraju, potaknula je FBI na istragu.

Namjera je provjeriti jesu li u zatvoru u Idahu čuvari prekršili ljudska prava zatvorenika. Događaj koji prikazuje snimka, kada je pretučen zatvorenik Hanni Elabed, dogodio se u siječnju. Elabed je uspio pokucati na prozor čuvara tražeći pomoć, međutim ni kad se onesvijestio nitko nije reagirao. Navodno su barem tri stražara gledala ovaj događaj, ali niti jednom tijekom snimke koja ga prikazuje nitko nije pokušao odmaknuti napadače. U napadu 24-godišnji Elbed pretrpio je oštećenja mozga i kratkoročni gubitak pamćenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku" Ilustracija Tko je krivac? Slavonski gradovi nisu uspjeli isporučiti važan regionalni projekt: Sada moraju platiti 1,46 milijuna eura odštete

>> U splitskome zatvoru umro mladić osumnjičen za krijumčarenje marihuane

Istraga koju provodi FBI odnosi se na višestruke napade među zatvorenicima, uključujući i ovaj na Elabeda. Glasnogovornik CCA ( Corrections Corporation of America), tvrtke koja vodi zatvor rekao je kako surađuju s federalnim agentima kako su i ranije s drugim provoditeljima zakona koji su nadgledali ustanovu. Inače, agencija CCA nadzire oko 75 tisuća zatvorenika u više od 60 ustanova na temelju ugovora s federalnom vladom.

Elabed ih tuži zbog napada, jer kako tvrdi, čuvari su znali da je meta napada kada je vraćen u dio zatvora sa zatvorenicima koje je prije identificirao zbog umiješanosti u krijumčarenja droge s osobljem. Zbog vlastite sigurnosti neko vrijeme bio je smješten u samicu, ali je uskoro vraćen među iste osobe koje je prijavio.

Nije riječ o prvoj tužbi

Nakon napada Hanni Elabed tri je dana proveo u komi, a njegova obitelj kaže kako mu je onemogućeno uživanje u svakodnevnim normalnim stvarima kao što su kampiranje, ronjenje, plivanje. Kroz medicinsku dokumentaciju doznali su kako su ga službenici CCA izvukli iz bolnice prije nego je uopće mogao dobiti značajan tretman i odveli ga na jeftinije liječenje u zatvor. Zbog ozljeda, Elabed koje je prvobitno osuđen na dvije do 12 godina zatvora zbog razbojstva, pušten je na uvjetni dopust jer je preteško ozlijeđen za boravak u zatvoru.

Već prije godinu dana CCA s još jednom tvrtkom pristao je na isplatu 1.3 milijuna dolara u sklopu tužbe tijekom koje je komisija za jednaka prava za zapošljavanje optužila muške službenike u zatvoru u Coloradu da su prisiljavali ženske zatvorenice na seksualne odnose kako bi zadržale posao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene