Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnici ukrajinskih nacionalista pribjegli su fizičkom obračunu ne bi li na ostavku prisilili direktora državne televizije.


Zastupnici ukrajinske nacionalističke stranke Svoboda, koja sudjeluje u prijelaznoj vladi, u srijedu su suočeni s reakcijama nakon što su napali direktora državne televizije kako bi ga prisilili na ostavku.

Tužiteljstvo je najavilo otvaranje istrage radi utvrđivanja događaja u utorak.

Prema video snimci objavljenoj na internetskoj stranici Ukrajinska Pravda, trojica zastupnika su ušla u ured Oleksandera Pantelejmonova, generalnog direktora državne televizije, optuživši ga za propagandu u korist vlasti tijekom prosvjednog pokreta kojim je svrgnut predsjednik Viktor Janukovič.

On je odbio napustiti funkcije i pokušao im pobjeći, ali zastupnici su na silu zadržali tog dužnosnika imenovanog početkom 2013. kada je Janukovič bio predsjednik i prisilili su ga da potpiše pismo ostavke.

Zanimljivo je spomenuti kako je muškarac koji ga je najviše napadao zamjenik predsjednika odbora za slobodu govora.

Ukrajina Rusima: Pustite taoce u roku tri sata, u protivnom...

Incident su žestoko kritizirale profesionalne udruge novinara i politički čelnici.

Premijer Arsenij Jacenjuk je u utorak navečer govorio o "nedopustivim događajima", a ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je te događaje nazvao "monstruoznim".

Bivši boksački prvak Vitalij Kličko, kandidat za predsjedničke izbore 25. svibnja je pozvao te zastupnike na ostavku.

Šef Svobode, Oleg Tjagnibok je također osudio događaj. Jedan od trojice zastupnika Igor Mirošnjičenko se ispričao.

Prosvjednici koji su tražili Janukovićev odlazak optužuju državnu televiziju za laži i propagandu, dok su privatni kanali, koji su na početku bili kritični prema prosvjednom pokretu, ubrzo zauzeli neutralniji ton.

Dvadesetak ljudi se okupilo u srijedu ispred tužiteljstva Kijeva tražeći istragu protiv trojice zastupnika Svobode. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook