Najmanje su 22 osobe poginule, a pedesetak ih je ranjeno u dvjema eksplozijama u Karačiju, izvijestili su službeni izvori.


U prvoj eksploziji poginulo je 12, a ranjeno pedesetak osoba kada se napadač samoubojica motociklom zabio u autobus koji je prevozio šijitske muslimane u Karači. To je drugi takav napad u zadnjih mjesec i pol dana na šijitsku manjinu u tom 16-milijunskom gradu, izvijestili su službeni izvori. Nekoliko sati nakon prve, slijedila je još jedna eksplozija. U hodniku ispred dvorana za hitan prijem pacijenata u obližnjoj bolnici, u koju su prebačeni šijiti ozlijeđeni u prvoj eksploziji. U toj je eksploziji poginulo još deset osoba.

Vezani članci Slika nije dostupna Eksplozija u tvornici Mitsubishi Materials, 5 mrtvih Slika nije dostupna Indija: Eksplodiralo nekoliko bombi, jedna osoba poginula

Policija je izvijestila da se u trenutku druge eksplozije na Odjelu za hitan prijem nalazilo nekoliko stotina pacijenata i medicinskog osoblja. Ravnatelj bolnice dr. Semi Džamal potvrdio je da je u bolnicu dovezeno dvanaest tijela te da je primljeno više od 50 ranjenih u eksploziji. Među ubijenima bilo je žena i djece. Napadi na šijitsku manjinu, koja čini oko 20 posto pakistanskog stanovništva, česti su i obično ih počine pripadnici ekstremističkih grupa sunitske većine (80 posto stanovnika) ili talibani povezani s Al-Kaidom. U takvim je napadima u zadnje dvije i pol godine ubijeno oko 3.000 ljudi.

Novi val nasilja ponovno pokreće pitanje učinkovitosti borbe protiv talibanskih pobunjenika koje podupire Al-Kaida, u trenutku kada Washington od Pakistana očekuje pomoć pri stabilizaciji stanja u susjednom Afganistanu. Policija tvrdi da napadi imaju sva obilježja talibanske terorističke akcije. (Hina)