Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doček za 'čarobnjaka'

'Samo sam radio posao za koji sam plaćen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće stanovnika Danvillea, predgrađa San Francisca, dočekale su svog gradskog heroja, kapetana Chesleya Sullenbergera - pilota US Airwaysa koji je s oštećenim Airbusom A320 prisilno sletio u rijeku Hudson u New Yorku 15. siječnja, pri čemu su sačuvani životi svih 155 putnika i članova posade.

Uz istaknute zastave i natpise dobrodošlice kao znak ponosa sugrađana, gradonačelnik Newell Arnerich, predao je Sullenbergeru ključeve Danvillea, gradića s 40.000 stanovnika u Zaljevu San Francisca, znanog po luksuznim obiteljskim kućama, dobrim školama, niskoj stopi kriminala i skupim nekretninama. Burnim pljeskom i ovacijama, građani su pozdravili izlazak Sullenbergera na improviziranu pozornicu, nakon nastupa dvaju orkestara i jednog gajdaša, te govora lokalnih dužnosnika i njegove uplakane supruge Lorrie.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ptice 'Bio sam užasnut, nisam mogao vjerovati' Slika nije dostupna Spašeno stotine života VIDEO: Slijetanje Airbusa 320 u rijeku Hudson

>> VIDEO: Izvlačenje motora aviona koji je sletio u Hudson

'Lijepo je vratiti se. Hvala vam. Znam da mogu govoriti u ime cijele posade kada vam kažem da smo samo radili posao za koji smo plaćeni', rekao je skromno Sullenberger, koji je postao 'junak dana' u Americi, nakon jednog od najvećih pothvata u komercijalnom zrakoplovstvu, spuštanja putničkog zrakoplova na vodu bez ljudskih žrtava. Sullenberger, koji je u petak napunio 58 godina, živi u Danvilleu 13 godina sa suprugom, koja je stručnjak za fitness te kćerkama Katie i Kelly.

>> VIDEO: Nova snimka slijetanja u rijeku

Susjedi su izjavili za The Los Angeles Times da je obitelj uzgajala pse vodiče slijepih, sudjelovala u dobrotvornom prikupljanju novca za istraživanje raka i skupljala knjige i hranu za siromašne. Sullenberger u subotu nije htio odgovarati na pitanja novinara o nesreći, zbog istrage koja je još u tijeku. Sullenberger je prijašnji vojni pilot koji 29 godina leti za US Airways i stručnjak za sigurnost letenja međunarodne udruge pilota zrakoplovnih kompanija - Air Line Pilots Assn. International.

Airbus A320 je 15. siječnja upravo poletio iz newyorške zračne luke LaGuardia, kada je udario u jato divljih gusaka i izgubio snagu. Sullenberger je, procijenivši da zrakoplov ne može doletjeti do najbližeg aerodroma i da bi mogao pasti na naseljeno područje, spustio Airbus na površinu Hudsona, spretno i bez oštećenja, tako da su se odmah otvorila vrata i napuhali pneumatički tobogani kod izlaza za nuždu.

Nakon evakuacije putnika, Sullenberger je dva puta pregledao kabinu tonućeg Airbusa kako bi se uvjerio da nitko nije ostao. Dio legende je i da po iskrcavanju na obalu, njegovo plavo odijelo gotovo da nije bilo zgužvano, dok je kravata bila uredno zategnuta.Na pothvatu su mu čestitali dosadašnji predsjednik SAD George W. Bush, i novi predsjednik Barack Obama, a u utorak je s obitelji bio poseban gost na Obaminoj inauguraciju u Washingtonu.

'Pad zrakoplova nije prirodno vrijeme za optimizam. No možda bi trebao biti. Slijetanja US Airwaysova leta 1549 u Hudson, do kojeg je došlo u mračnoj zimi u zemlji kojoj nedostaje pouzdanja, više je otkrivajuće nego zapanjujuće', komentira u subotu američki tjednik Time, u novom broju. Statistički, većina nesreća zrakoplova više sliči toj nego što mislimo. Više ljudi preživi nego što umre, navodi Time, dodajući kako zrakoplovi završe na tlu ili na vodi, a na putnicima je da izađu što brže.

'Oni koji su daleko najbolji su oni koji su pripremljeni: pilot koji leti četiri desetljeća i trenirao je smirenost; čovjek koji sjedi do izlaza za nuždu i pročitao je sigurnosne upute', navodi Time i dodaje kako ostali, prema istraživanjima, postaju mirni i poslušni, a odmah se stvara i snažna solidarnost. Time u osvrtu zaključuje kako 'mi imamo moć da se sami spasimo... i žilaviji smo nego što mislimo'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene