Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Snažna snježna oluja paralizirala je istočnu obalu SAD-a, posebno regiju srednjeg Atlantika, donoseći više od 30 cm snijega na nekim područjima, što izaziva teškoće u cestovnom i zračnom prometu, prekide u opskrbi strujom i ugrožava božićni 'shopping'.


Tri su osobe poginule u saveznoj državi Virginija, jedna u petak navečer a dvije u subotu ujutro, objavile su tamošnje hitne službe. Vlasti pozivaju građane da ostanu kod kuće i ne izlaze automobilom na cestu, pa su mnogi trgovački centri koji su očekivali navalu kupaca zadnji vikend prije Božića opustjeli, a mnoge trgovine su zatvorene. Nacionalna meteorološka služba (NWS) izdala je upozorenje za snježnu oluju u glavnom gradu Washingtonu, gdje gusti snijeg neprekidno pada već 14 sati, praćen snažnim vjetrom. Očekuje se da će do nedjelje pasti više od 60 cm snijega. Zimska služba čisti glavne prometnice, ali snijeg pada tako intenzivno da se hvata na tlu, a promet dodatno otežavaju i tisuće automobila koje su vlasnici ostavili uz rub autocesta i gradskih prometnica.

>> VIDEO: Zbog snijega 2.500 putnika sate proveli u tunelu

1.500 prometnih nesreća

Vezani članci Proljetni snijeg - 2 Oblačno i kišovito, a onda opet jaka promjena: Doznajte što nas sve očekuje u idućim danima Zbog snijega i hladnoće propadaju usjevi - 4 Poljoprivrednici na mukama zbog vremenskih neprilika: "Koliko je ovaj današnji dan napravio štete, to ćemo vidjeti"

U washingtonskim zračnim lukama Dulles i Reagan u subotu su otkazani svi letovi, a na mnogim aerodromima u regiji vlada kaos uz brojne odgode letova, posebno na području New Yorka i Philadelphije. Druga područja također bilježe obilate snježne padaline među kojima i Baltimore, Philadelphija, Pennsylvanija, New York, Richmond i cijela Virginija. Najgore zimsko nevrijeme u posljednjih nekoliko godina zahvatilo je regiju od Tennesseeja i Sjeverne Karolina na jugu, do Nove Engleske na sjeveru. Promet je u subotu zatvoren na više autocesta duž Istočne obele SAD-a, a u Virginiji je više od 500 ljudi potražilo spas u skloništima. Iz Virginije je izviješteno o 1.500 prometnih udesa. Građani u priobalnim područjima upozoreni su da se pripreme za poplave, zbog podizanja razine mora u oluji.

Pozivi u pomoć

U Zapadnoj Virginiji, guverner Joe Manchin u subotu je proglasio izvanredno stanje i dao ovlasti za uporabu Nacionalne garde, kako bi se pomoglo u uklanjanju snijega i pružanju pomoći vozačima koji su zarobljeni u snijegu. Stotine kućanstava ostalo je bez struje. Zrakoplovni putnici koji su krenuli na bladgdanska putovanja trebaju se pripremiti za odgode letova, kazala je Tammy Jones, glasnogovornica Savezne zrakoplovne uprave (FAA). Zrakoplovne tvrtke Virgin America Airlines, AirTran, American Airlines i druge koje su otkazale letove, omogućuju putnicima promjene karata bez naknade. U Sjevernoj Karolini, državna prometna policija je objavila da je primila više od 1.000 poziva u pomoć vozača koji su zaustavljeni u snijegu. Olujni sustav stigao je iz Meksičkog zaljeve, donoseći u četvrtak obilne kiše na Floridi, a sad je njegovo središte iznad Atlantika i kreće se sjeverno uz obalu, donoseći vjetar i snježnu mećavu, rekli su meterolozi. (Hina)