Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska policija jučer je objavila video snimku koja prikazuje bombaša koji je 7. srpnja 2005. godine u Londonu ubio 52 ljudi.


Video snimka prikazuje Shezhada Tanweera, muškarca identificiranog kao bombaša, kako ulazi u trgovinu koja se nalazi na cesti M1 i kupuje grickalice, jutro prije napada. Snimka prikazuje i drugog bombaša, Hasiba Hussaina, kako ulazi u restoran brze prehrane na Euston cesti u Londonu i nakon nekoliko minuta izlazi.

Aktivirali bombe u autobusu i podzemnoj željeznici

Hussain je kasnije aktivirao bombu u autobusu na Tavistock križanju. Tanweer je zajedno s još dvojicom bombaša, Mohammadom Sidiqueom Khanom i Jermaineom Lindsayom aktivirao bombe u podzemnoj željeznici.  Press Association vodio je trogodišnju bitku s pravosuđem i policijom kako bi mogao objaviti video snimku bombaša.

Objava snimki tek kada završi suđenje

Naime, Scotland Yard je smatrao da će objava video snimaka štetiti njihovoj istrazi. Krajnji dogovor postignut je i glasio je da se video snimke mogu objaviti tek kada bude gotovo suđenje trojici muškaraca optuženih za pomaganje u planiranju napada 2005.  Waheed Ali, Mohammed Shakil i Sadeer Saleem protekli utorak oslobođeni su svih optužbi za sudjelovanje u terorističkom napadau. Ali i Shakil porota je optužila za udruživanje zbog pohađanja terorističkog kampa te ih osudila na sedam godina zatvora.
 

Vezani članci Policija, ilustracija - 1 Užas u Sesvetama: Muškarac upao u stan starice i ugrizao je? Mjesto napada u Kini, ilustracija Najmanje petero ubijenih i 15 ranjenih u napadu nožem: Napadač uhićen na mjestu događaja