Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Snimka priznanja za napad 11. rujna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon je jučer objavio audio zapis saslušanja Khalida Sheikh Mohammeda, osumnjičenog da je bio glavni planer terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., cenzurirajući približno četvrtinu snimke, u dijelu gdje on opravdava vođenje "džihada" protiv SAD-a.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman je izjavio kako je "utvrđeno da bi objava dijela govora Sheikha Mohammeda mogla omogućiti neprijateljima SAD da je koriste za novačenje i ohrabrivanje budućih terorista i terorističkih aktivnosti".

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Radi se o snimci saslušanja Sheikha Mohammeda, pakistanskog državljana, u zatvoru u američkoj bazi Guantanamo na Kubi, 10. ožujka ove godine, čiji je transkript objavljen ranije.

"To bi na kraju moglo ugroziti živote i fizičku sigurnost američkih građana i onih koji su naši saveznici", rekao je Whitman, precizirajući da je cenzuriran 10-minutni dio snimke od 40 minuta.

Nakon saslušanja u ožujku, Mohammed je dobio status "neprijateljskog borca", koji po važećim propisima u SAD i pravnim tumačenjima administracije, omogućuje njegovo neograničeno držanje u pritvoru i suđenje pred vojnim sudom.

Mohammed je na snimci priznao odgovornost za napad 11. rujna 2001., bombaški napad na Baliju u Indoneziji, ubojstvo novinara The Wall Street Journala u Pakistanu Daniela Pearla i druge zločine.

Pentagon je usvojio praksu objave transkripta i audio zapisa
saslušanja osumnjičenih za terorizam.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene