Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pentagon je jučer objavio audio zapis saslušanja Khalida Sheikh Mohammeda, osumnjičenog da je bio glavni planer terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., cenzurirajući približno četvrtinu snimke, u dijelu gdje on opravdava vođenje "džihada" protiv SAD-a.


Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman je izjavio kako je "utvrđeno da bi objava dijela govora Sheikha Mohammeda mogla omogućiti neprijateljima SAD da je koriste za novačenje i ohrabrivanje budućih terorista i terorističkih aktivnosti".

Vezani članci Ilustracija Kaos za vrijeme šetnje: Pas bez povodca istrčao na ulicu i napao ženu i psa kojeg je šetala. Vlasnik ga ubio čekićem LGBT zastava Europski sud dodijelio 10.000 eura odštete žrtvi homofobnog napada u Hrvatskoj

Radi se o snimci saslušanja Sheikha Mohammeda, pakistanskog državljana, u zatvoru u američkoj bazi Guantanamo na Kubi, 10. ožujka ove godine, čiji je transkript objavljen ranije.

"To bi na kraju moglo ugroziti živote i fizičku sigurnost američkih građana i onih koji su naši saveznici", rekao je Whitman, precizirajući da je cenzuriran 10-minutni dio snimke od 40 minuta.

Nakon saslušanja u ožujku, Mohammed je dobio status "neprijateljskog borca", koji po važećim propisima u SAD i pravnim tumačenjima administracije, omogućuje njegovo neograničeno držanje u pritvoru i suđenje pred vojnim sudom.

Mohammed je na snimci priznao odgovornost za napad 11. rujna 2001., bombaški napad na Baliju u Indoneziji, ubojstvo novinara The Wall Street Journala u Pakistanu Daniela Pearla i druge zločine.

Pentagon je usvojio praksu objave transkripta i audio zapisa
saslušanja osumnjičenih za terorizam.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju