Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelena pozadina

VIDEO lažiran? Svima su za 'oko zapeli' divovski džihadisti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio koji izgleda kao da je njime doista manipulirano jest onaj s vrlo visokim džihadistima i patuljastim kršćanima.

Islamska država pokazala se vještom u korištenju online medija kao alata za širenje propagande, ali njihov video smaknuća egipatskih koptskih kršćana, dočekan je s velikom skepsom kod analitičara.

Pročitajte i ovo Tonći Prodan; Borci u Siriji (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr/AFP) ''Hrvatska sve drži pod kontrolom'' Stručnjak za terorizam otkrio zašto se džihadisti neće rado vraćati u matične zemlje: "Tamo ih čeka kanalizacija, zatvor i progon" Slika nije dostupna TRUMPOVA UREDBA IMAJU MJESEC DANA VREMENA Američki vojni vrh morat će izraditi novi plan za borbu protiv ISIS-a

ISIS je 15. veljače opet šokirao svijet objavom videa u kojem su prikazali smaknuće 21 koptskog kršćanina na obali mora negdje u Libiji. No, kako su analitičari imali dovoljno vremena da pomno pregledaju i analiziraju video, oni vjeruju da u njemu postoji više anomalija koje sugeriraju da je snimka naknadno prekrojena, kako bi se dodao dramatičan efekt.

VIDEO Što ISIS sad smjera? Snimili su svoje zarobljenike u kavezima!

Urednička direktorica Instituta Terrorism Research & Analysis Consortium, Veryan Khan, ističe da video ima "puno produkcijskih anomalija". Te tehničke pogreške izdaju autentičnost tog videa, dodala je, a prenosi news.com.au.

Jedan od faktora koji je kod mnogih izazvao sumnju jest visina određenog broja džihadista nasuprot njihovih žrtava.

"Dio koji izgleda kao da je njime dosita manipulirano jest onaj s vrlo visokim džihadistima i patuljastim kršćanima", smatra Mary lambert, hollywoodska redateljica horror filmova.

Khan isto tako vjeruje da je nesrazmjenrna veličina Jihadi Josepha (džihadista koji priča u kameru) nasuprot pozadine, zapravo znak da je scena snimana u zatvorenom prostoru te da je more dodano iza njega naknadno.

"IS se pokazao revolucionarnim u korištenju tehnologije zelene pozadine, ponajviše zbog toga da ograniči izlaganje bespilotnim letjelicama", smatra Khan.

Video na kraju prikazuje more crveno od krvi. Lambert smatra kako je tu riječ o očitom specijalnom efektu, dok Khan dodaje da je riječ o "najjeftinijem i najlakšem post produkcijskom alatu".

I dok doista nema sumnje da je 21 muškarac, većina koji su bili ribari, ubijena od strane džihadista, legitimnost videa koji tvrdi da prikazuje njihovo smaknuće, na klimavim je nogama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene