Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slijepi 7-godišnjak Lucas Murray prvi je Britanac za kojeg se vjeruje da se poput dupina i šišmiša služi eholokacijskom tehnikom, odnosno jekom, kako bi vizualizirao svoju okolinu. Pogledajte video.


Lucasa, koji je slijep od rođenja, prijatelji i obitelj prozvali su Batboy nakon što je naučio 'gledati' služeći se ušima. Eholokacija je naime, sustav kojim se pomoću zvuka dobiva slika o prostoru u kojem se nalazite, nešto poput sonara. Lucas tako 'klika' jezikom i po tome mu se zvukovi vraćaju nazad otkriva gdje se u prostoru nalaze objekti. Ta nevjerojatna tehnika kojom se inače služe, šišmiši, delfini i kitovi omogućila mu je da trči po igralištu, igra košarku pa čak i da se penje po stijenama, piše Sun.

Vezani članci Plenković i Marić s košarkaškom loptom Premijer i ministar odmjerili snage: Pogledajte je li s košarkaškom loptom spretniji Plenković ili Marić Slika nije dostupna EURO: Loew vježba košarkašku obranu

'Zaista mi se sviđa taj sistem, ali nije mi ga bilo lako naučiti. Volim košarku, a sada mogu i sam locirati koš i baciti loptu prema njemu', kazao je dječak koji je naučio tehniku koja mu govori gdje se nalazi neki predmet, koliko je daleko i koliko je velik. Lucasa je eholokacijsku tehniku prije dvije godine naučio slijepi Daniel Kish, 41-godišnjak iz Kalifornije. Lucasovi roditelji Sarah i Iain vidjeli su ga na televiziji i zamolili da ih posjeti. 'Tri dana su intenzivno trenirali u naučio je Lucasa tu tehniku. Sada je naš sin toliko neovisan da mu pomoć ne treba ništa češće nego što bi zatrebala 'normalnom' 7-godišnjaku', presretna je Lucasova majka.