Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez kontakta

VIDEO: Obitelji se ponovno srele nakon 50 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko stotina korejskih obitelji, razdvojenih više od pola stoljeća zbog podjele Korejskoga poluotoka, u subotu se uspjelo ponovno sastati s članovima svojih obitelji, zahvaljujući potezima vlada obiju Koreja, prenose agencije.

Oko 120 stanovnika Južne Koreje, većinom 70-godišnjaka i 80-godišnjaka autobusima je doputovalo u odmaralište Diamond Mountain na istočnoj obali Sjeverne Koreje, gdje su se sastali s članovima svojih obitelji iz te zemlje. Pozvani su i novinari. Nakon podjele otoka 1945. i Korejskog rata, koji je završio primirjem 1953., ali ne i zaključenjem mirovnoga sporazuma, razdvojeno je ostalo nekoliko milijuna obitelji.

Pročitajte i ovo Novinari su se okupili pred sudnicom (Foto: AFP) Optužen za 89 djela Čovjek koji je ubio 50 ljudi na Novom Zelandu suočio se s obiteljima žrtava Slika nije dostupna Početak suradnje Koreje: Postignut dogovor o susretima obitelji

Među 'običnim' stanovništvom dviju Koreja tijekom 50 godina nije bilo mogućnosti stupanja u kontakt putem telefonske veze, razmjene pisama niti e-mail poruka. Bez vladina odobrenja nije bilo dopušteno otputovati na drugu stranu poluotoka, odnosno u drugu državu. Obiteljski susreti počeli su se organizirati 2000., nakon summita dviju Koreja, no prekinule su ih vlasti Sjeverne Koreje pošto je konzervativni južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak prošle godine došao na vlast. Zadnji takav susret, prije današnjeg, održan je u listopadu 2007.

Sjevernokorejske vlasti prošli su mjesec pristale organizirati ponovne sastanke, pošto su se odlučile 'otvoriti' prema Južnoj Koreji i SAD-u nakon višemjesečnih napetosti zbog nuklearnog i raketnog programa te zemlje. Još jedan sastanak članova obitelji iz dviju zemalja predviđen je za utorak, a nije poznato kada će i hoće li ih biti organizirano još. Promatrači komentiraju kako se oni realiziraju usred međunarodnih pritisaka na sjevernokorejsku komunističku vladu da se ponovno uključi u prekinute pregovore o nuklearnom razoružanju, u kojima, osim Sjeverne Koreje sudjeluju predstavnici Južne Koreje, SAD-a, Kine, Japana i Rusije. Prema podacima Crvenoga križa, od 127.400 državljana Južne Koreje, koji su zahtjev za susretom s članovima svojih obitelji u drugoj državi podnijeli još 1988., gotovo 40.000 ih je do danas umrlo. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene