Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lani prodano 6,6 milijuna krigli piva

VIDEO: Otvoren 176. Oktoberfest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Muenchenu je danas počeo 176. Oktoberfest, tradicionalna svečanost ispijanja piva, na kojoj se tijekom idućih 16 dana očekuje šest milijuna gostiju iz Njemačke i cijelog svijeta.

Festival je u podne otvaranjem prve bačve piva otvorio gradonačelnik Muenchena Christian Ude i napunio kriglu premijeru Bavarske Horstu Seehoferu. Festival koji će trajati do 4. listopada privlači velik broj Talijana i Nijemaca ali i velike skupine mladih turista s drugih kontinenata. Prošle je godine tijekom festivala u šatorima prodano 6,6 milijuna jednolitarskih krigli piva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rasprava o sigurnosti Josipović: Hrvatska više nije sigurnosna tema, nego faktor stabilnosti Slika nije dostupna Deseci tisuća prosvjedovali Muenchen: 10-kilometarski ljudski lanac protiv nuklearki

Oktoberfest samo godina dana dijeli od 200. obljetnice njegova osnutka. Festival je prvi puta održan 1810. godine kao ulično slavlje s utrkom konja u povodu vjenčanja bavarskog princa prestolonasljednika Ludwiga i saske princeze Therese, po kojoj se livada na kojoj se održava Oktoberfest zove Theresienwiese odnosno Terezina livada. Za 2010. godinu planira se posebna verzija festivala, najavljeno je. U subotu su zbog prijetnji islamističkih terorista Njemačkoj mjere sigurnosti pojačane u cijeloj zemlji no Joachim Hermann, ministar unutarnjih poslova Bavarske, je rekao da nema posebnih prijetnji usmjerenih na festival. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene