Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turanor PlanetSolar, najveći brod na solarni pogon, stigao je na otočje Galapagos.


Brod, inače u švicarskom vlasništvu, isplovio je iz Monaca prije četiri mjeseca i u utorak je stigao na Galapagos, a APTN je danas objavio njegove najnovije snimke.

Vezani članci Oblačno nebo, ilustracija Stiže nam više sunca, ali nažalost ne zadugo: Meteorolog otkriva kad dolazi nova kišna promjena Jesen, ilustracija Je li ljeto zaista gotovo? Ovaj tjedan još koja zraka sunca, a onda opet nova promjena vremena

Brod je dugačak 31 metar i opremljen je sa 530 kvadratnih metara solarnih ćelija. Raphael Domjan, idejni tvorac projekta PlanetSolar, kaže kako želi da brod pridonese rastu zanimanja za nužnost upotrebe što je moguće više alternativnih i obnovljivih izvora energije.

'Imamo tehnologiju i snagu za promjene. Želim, koliko god je to moguće, pokazati svijetu što sve danas možemo', rekao je Domjan. kapetan broda, Francuz Patrick Marchesseau, rekao je da je otočje Galapagosa, sa svojom bogatom biološkom raznolikošću, idealna lokacija za ovaj brod.

'ovo je plovilo izgrađeno da pridonese novoj vrsti energije koja se može koristiti na Galapagosu', rekao je Marchesseau.

Inače, otočje Galapagos nalazi se 1.000 kilometara od obala Ekvadora, a poznato je po istraživanjima koja je tamo provodio tvrorac teorije evolucije, Charles Darwin.