Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U nevremenu poginulo 17 osoba

VIDEO Izvanredno stanje u Italiji, izdano upozorenje za Dalmaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje devetero ljudi je poginulo u oluji i poplavama koje je izazvala ciklona Kleopatra na talijanskom otoku Sardiniji. Iz DHMZ-a kažu da ciklona stiže u Hrvatsku, ali oslabljena. Ipak, očekuju se velike količine kiše na području Dalmacije.

Dežurna prognostičarka iz Državnog hidrometeorloškog zavoda potvrdila nam je da ciklona s područja Sardinije stiže u Hrvatsku, ali će oslabjeti. Očekuju se veće količine oborina na području Dalmacije. Na Meteo alarmu izdano je i upozorenje od obilnijih padalina. Rekla nam je i kako su ovakve ciklone uobičajene za studeni, ponekad s obilnijim padalinama, kao i sada. Stoga nas danas i sutra očekuju veće količine kiše, ponajprije u Istri i Dalmaciji. Bude li u vašem mjestu problema zbog velikih količina oborina pošaljite nam fotografije na moj.report@novatv.hr, no, pritom nikako nemojte ugrožavati vlastitu sigurnost!

Pročitajte i ovo Potopljen grad u Rio Grande do Sulu Oluja i poplave Obilne kiše odnijele deset života: "Stanje je iznimno ozbiljno, kao da se suočavamo s ratom" Coculla Duga tradicija FOTO Bizarna procesija: Sveti Dominik prekriven zmijama proveden ulicama grada

Iz županijskog centra 112 Split rečeno nam je kako su vatrogasci do sada imali desetak intervencija na području Trogira i okolnih mjesta zbog manjih poplava. U Splitu, Dubrovniku i Zadru trenutno nema problema zbog oborina. Sve službe u stanju su pripravnosti i reagiraju prema potrebi.

Kaos na Sardiniji

Stotine stanovnika Sardinije ostale su bez domova nakon što je ciklon Kleopatra poharao taj južni talijanski otok, izvijestile su u utorak talijanske vlasti. Vlada je nakon prolaska ciklona, koji je sa sobom tijekom noći donio 450 litara oborina po četvornom metru u samo sat i pol vremena, proglasila izvanredno stanje u regiji. Zbog obilnih oborina rijeke su se izlila iz korita, a bujice su nosile automobile.

'Ovo je nacionalna tragedija', rekao je premijer Enrico Letta.

Odluka o izvanrednom stanju omogućit će spasiocima da prije stignu do poplavama opustošenih regija i pomognu ugroženom stanovništvu. Vlada je odmah oslobodila svotu u iznosu od 20 milijuna eura za pomoć ugroženima i za posao čišćenja nanosa blata.

Podsjetimo, obilna i višesatna kiša pogodila je tijekom ponedjeljka srednje, istočne i jugoistočne dijelove talijanskog otoka Sardinije. Količine kiše koje su pale tijekom ponedjeljka su ekstremne. Čak 250 litara kiše po kvadratnom metru palo je na meteorološkoj postaji hidrografskog instituta u Bau Mandara, na području Villanova Strisaili. Obilne kiše pale su i na području Siliqua – Vallermosa – Gonnosfanadiga, a izmjerene količine premašile su 150 litara u samo 12 sati, piše Crometeo.

U Urasu je došlo do izlijevanja rijeke i upravo je na tom području situacija najkritičnija. U povijesti meteoroloških mjerenja, to mjesto do ponedjeljka nikada u jednom danu nije primilo više od 100 litara oborine! Taj je rekord sada premašen.

>>VIDEO Ovako je izgledalo nevrijeme iz objektiva naših čitatelja

Nevjerojatan meteorološki podatak stiže iz Bau Mandara gdje je unutar 24 sata palo ekstremnih 370 litara po kvadratnom metru. Radi se o najvećoj količini oborina zadnjih nekoliko desetljeća na tom području.

Gradonačelnik Olobia Gianni Giovanelli je kazao da je grad razoren u oluji apokaliptičnih razmjera. Oluja je izazvala velike štete na usjevima te zaustavila zračni promet prema i iz Italije. 'Vjerojatno desetljećima nismo doživjeli ovako ekstremnu situaciju. Posebno zato što je zahvatila cijeli otok', rekao je Giorgio Cicalo iz Civilne zaštite Sardinije, piše BBC. Pišu kako je poginulo najmanje 17 osoba, a nekoliko se smatra nestalim.

Iz sata u sat sa Sardinije stižu vijesti o smrtnim slučajevima vezanih uz olujnu ciklonu. Tri su osobe poginule zbog urušavanja mosta na lokalnoj cesti na relaciji Olbia – Tempio, pored mjesta Monte Pino. Jedan čovjek je izgubio život nakon urušavanja mosta u Telti. 64-godišnja žena pronađena mrtva u podrumu svoje kuće u Urasu. Slična sudbina snašla je i ženu iz Torpè.

Jedan čovjek je poginuo prilikom urušavanja mosta na glavnoj cesti na relaciji Oliena-Dorgali. Strahuje se da će broj mrtvih i ranjenih biti u porastu jer se najjači utjecaj ciklone očekuje tijekom utorka, kada će i drugi dijelovi Italije biti na udaru ciklone.

Ista ova ciklona, sve naglašenije djeluje na vrijeme u Hrvatskoj, a svoje će vrhunac imati tijekom utorka i srijede. Najviše kiše s ciklonom past će na Jadranu, ponegdje i preko 100 litara po kvadratnom metru, a na moru Dalmacije mogući su orkanski udari juga preko 120km/h. (Hina/V.Š,)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene