Ledom je okovana većina zemlje - čak 250.000 ljudi, nema struje. Snijeg i led pokidali su žice i porušili dalekovode. Oko 75 posto škola i vrtića je zatvorena.


Bez struje je u Sloveniji oko 250.000 ljudi. Situaciju malo olakšavaju agregati, ali ih nema dovoljno. Pomoć Slovencima stigla je i iz nekoliko zemalja Europske unije. Popravak porušenih dalekovoda trajat će sigurno do kraja tjedna, upozoravaju iz tamošnje elektre. Kako nema struje, ne radi ni većina škola i vrtića.

Vezani članci Elektrana u Njemačkoj Prva ekonomija Europe priprema se moguće nestašice električne energije: Ograničit će i izdavanje gotovine? "Oluja jezera" u SAD-u FOTO/VIDEO Prizori koji slamaju srca: Rana zimska oluja zatrpala gradove s gotovo dva metra snijega, dva života ugašena

Ledom je okovana većina zemlje - čak četvrtina kućanstava, 250.000 ljudi, nema struje. Snijeg i led pokidali su žice i porušili dalekovode. Stotine su ekipa na terenu. Zbog jake poledice, kakva se ne pamti pola stoljeća, neka su mjesta odsječena od ostatka zemlje. Ne rade ni telefoni.

Oko 75 posto škola i vrtića je zatvorena. Država je sve agregate koje ima rasporedila. Nakon traženja pomoći od Europske unije agregati su stigli i iz Austrije, Njemačke i Češke. Međutim, u posljednja 24 sata osmero Slovenaca otrovalo se ugljičnim monoksidom.

Slovenija: Snijeg i led najviše naštetili šumama i elektroinstalacijama

Iznimno je loše stanje na cestama. Neke lokalne su zatvorene, kao i neke od željezničkih pruga. Međunarodni vlakovi kasne. Ledom i snijegom okovana je i Austrija. Zbog poledice ceste su poput klizališta, a prema granici s Italijom, vojska još pomaže stanovnicima u borbi sa snijegom.

'Kod nas obično ima mnogo snijega, ali ne u ovako kratkom razdoblju. Dobro smo pripremljeni, ali u tri dana palo je snijega koliko inače u mjesec dana', rekla je Chrisitine Eng, stanovnica Koetschacha.

Prema procjeni državnog zavoda za šume uništeno je oko 3,5 milijuna kubičnih metara drva, što je količina koja se u normalnim okolnostima posiječe godišnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju