Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja okovana danima

Slovenija: Snijeg i led najviše naštetili šumama i elektroinstalacijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom tjedna biti će poznate prve ozbiljnije procjene o nastaloj šteti, a slovenski ministar obrane poručio je da štete imaju razmjer 'prirodne katastrofe'.

Slovenska vlada ocijenila je u ponedjeljak da su najveće štete ovih dana snježne padaline i led izazvali na elektroinstalacijama i u šumama, najavivši tijekom tjedna prve ozbiljnije procjene o nastaloj šteti.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Po prvim procjenama snijeg i led nanijeli su velike štete na oko 40 posto cjelokupne šumske površine, a oštećena je i polovica od 12.000 kilometara šumskih cesta, izjavio je u ponedjeljak prilikom obilaska terena ministar poljoprivrede Dejan Židan. Upozorio je vlasnike šuma da ne pokušavaju ovih dana sami motornim pilama rezati srušeno ili oštećeno drveće jer bi zbog pucanja grana i "domino" učinka moglo biti i ljudskih žrtava.

Snijeg, led, porušena stabla: Bez struje deseci tisuća Slovenaca

Prema procjeni državnog zavoda za šume uništeno je oko 3,5 milijuna kubičnih metara drva, što je količina koja se u normalnim okolnostima posiječe godišnje. Štete su mnogo veće nego u zimi 1996-1997. godine, kad je velika količina snijega i leda nanijela štete na osam posto šumskih površina.

Vrlo velike štete su i na elektromreži, gdje se očekuje da će saniranje stanja na dalekovodima i stupovima koje su srušili snijeg i led potrajati tjednima pa i mjesecima.

Ministar obrane Roman Jakič izjavio je u ponedjeljak da štete uzrokovane snijegom i ledom koji su zemlju okovali posljednjih dana imaju razmjere "prirodne katastrofe". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene