Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajinske oružane snage i proruska milicija u srijedu se razmeću pokazivanjem snage i oštrom retorikom uoči ključnih razgovora u Ženevi o sudbini zemlje.


Proruski separatisti pokazali su svoje vještine vožnje oklopnih vozila u Slovjansku, a snimka razmetanja pojavila se i na YouTubeu.

Vezani članci Slika nije dostupna Proruski separatisti srušili helikopter s 14 ukrajinskih vojnika Slika nije dostupna Talijanski novinar ubijen blizu Slovjanska

Vladine snage dovezle su sedam oklopnih vozila s ukrajinskim zastavama u središte Kramatorska, grada u kojem su u utorak vratile nadzor nad zračnom lukom.

'Jedinstvena ukrajinska država više ne funkcionira'

Samo 15 kilometara dalje, naoružane osobe u različitim odorama dovezle su šest oklopnih vozila, jedno s ruskom zastavom, u Slovjansk i parkirali ih ispred gradske vijećnice, koja je pod okupacijom separatista. Dok su silazili s oklopnjaka, okupljeni su im vikali: "Bravo" i "Rusija, Rusija". Iznad glava im je potom proletio ukrajinski borbeni zrakoplov i napravio nekoliko krugova, u očitom pokazivanju snage, javlja Reuters.

U Donjecku je u međuvremenu dvadesetak separatista zauzelo zgradu gradske skupštine.

Pokazivanje mišića i zapaljiva retorika pojačavaju bojazan od širenja nasilja nakon što su proruski separatisti zauzeli nekoliko javnih zgrada u deset manjih i većih gradova na istoku Ukrajine.

U Ženevi će se sutra održati razgovori četvero ministara vanjskih poslova (Ukrajina, Rusija, EU, SAD) o budućnosti Ukrajine. Bit će to prvi sastanak na toj razini i u tom formatu otkako je počela ukrajinske kriza.

Vlada u Kijevu je u utorak poslala vojsku da se obračuna s proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine gdje već desetak dana pobunjeničke akcije izvode pripadnici milicija koji traže referendum o autonomiji područja u kojima se govori ruski u okviru Ukrajine ili njihovo pripojenje Rusiji. Akcija je zasad vrlo ograničena jer ukrajinske vlasti nastoje izbjeći krvoproliće.

Putin je sinoć u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da "neustavni" potezi vlade u Kijevu i slanje vojske na istok dovode Ukrajinu na rub građanskog rata.

Rusija, koja odbija priznati postojeću vladu u Kijevu, pokušava dramatizirati i poticati nestabilnost na istoku uoči ženevskih razgovora, piše Reuters. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je u srijedu da "Moskva izvozi terorizam" u Ukrajinu. "Ruska vlada mora odmah opozvati svoje obavještajno-diverzantske skupine, osuditi teroriste i zahtjevati oslobađanje zgrada", rekao je Jacenjuk. "Ako je, naravno, Ruska Federacija stvarno zainteresirana za stabiliziranje situacije, u što debelo sumnjam". (Hina)