Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tamo je spektakularan krajolik

VIDEO ESA želi ljudsku bazu na tamnoj strani Mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tamna strana Mjeseca mogla bi jednog dana postati dom kolonijama ljudi, tvrdi Europska svemirska agencija (ESA).

ESA vjeruje da je osvajanje Mjeseca ključan korak prema daljenjem istraživanju Solarnog sustava i svemira iza njegovih granica. U tu svrhu, napravili su i video naslovljen "Destination: Moon" (Destinacija: Mjesec) u kojem izlažu planove agencije za pretvaranje negostoljubive lunarne površine u dom, ali na tamnoj strani mjeseca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajne Sunčevog sustava VELIKI MISTERIJ CERESA 'Bilo bi lijepo ovdje sletjeti, zar ne?' Slika nije dostupna Na njega smo zaboravili LEGENDARNI AMERIČKI ASTRONAUT UPOZORAVA NASA-u Prije misije na Mars, postoji jedna važnija misija

"U budućnosti, Mjesec bi mogao postati mjesto gdje se nacije svijeta sastaju da bi razumjele naše zajedničke korjene, da grade našu zajedničku budućnost i da dijele naše zajedničko putovanje u svemirska prostranstva", stoji u video, a prenosi Daily Mail.

Mjesec se nalazi pod gravitacijskim ključem Zemlje, odnosno, uvijek je istom stranom okrenut prema Zemlji i prema toj strani Mjeseca su dosad bila usmjerena sva istraživanja sa zemlje na površini.

Tamna strana Mjeseca, s druge strane, ima jedan od najvećih kratera u Sunčevom sustavu. Dok su njegovi dijelovi konstantno u mraku (time i ekstremnoj hladnoći), njegov rub gotovo je konstantno okupan u sunčevoj svjetlosti.

ESA planira poslati ljude i robote upravo tamo. Tvrde da je to idealno mjesto za slijetanje čovjeka, jer postoji potencijal za govoto kontinuirano napajanje solarnom energijom, uz spektakularan pogled na okolni teren oko kratera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene