Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 150.000 ljudi je poginulo u razornom građanskom ratu koji traje u Siriji još od ožujka 2011. godine.


Dramatične snimke koje su šokirale javnost prikazuju spašavanje djece prilikom jednog od sad već svakodnevnih zračnih napada u gradu  Mleiha u Siriji. Snimka prikazuje i ženu koje kroz plač viče: 'Moj suprug, moj suprug!', djecu koja plaču i čovjeka koji se uz pomoć ljestvi pokušava izvući iz zgrade.

Strahote u Siriji: Djecu muče elektrošokovima, čupaju im nokte, siluju

Vezani članci Gordana Buljan Flander Psihologinja o vršnjačkom nasilju: "Na svaki oblik nasilja treba reagirati odmah. Ono se dešava u svakoj školi" Djeca filmskih parova - 6 Konačno otkrili kako bi izgledala djeca Muldera i Scully, Rossa i Rachel...

Drugi dio snimke, koja je preplavila društvene mreže, prikazuje trojicu vojnika lojalnih sirijskom predsjedniku Assadu na koje je ispaljeno nekoliko metaka. Dok su dvojica uspjeli izbjeći paljbu, jednog je metak pogodio, o ipak se uspio izvući iz zone pucanja.

U sirijskom građanskom ratu koji je započeo u ožujku 2011. godine, poginulo je više od 150.000 ljudi, a kraj se još uvijek ne nazire. Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon nedavno je objavio izvješće u kojem stoji kako oporbene pobunjeničke skupine u Siriji regrutiraju djecu iz izbjegličkih kampova, a vladine snage tu istu djecu potom zatvaraju i muče ne bi li iz njih izvukli podatke o pobunjenicima.

Zločini počinjeni nad djecom u gotovo trogodišnjem ratu doista su stravični, gotovo neopisivi. Djecu i mlade povezane s pobunjeničkim skupinama hvataju i Asadove snage koje potom na najstrašnije načine iz njih izvlače podatke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook