Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubili djevojku koja je promatrala prosvjed

Uznemirujuća snimka koja je obišla svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlada djevojka koja je stajala sa strane s ocem i promatrala prosvjede na ulicama Teherana, koji su iz dana u dan sve krvaviji, ubijena je metkom u prsa. Pretpostavlja se da je ubio snajperist skriven na jednom od krovova okolnih kuća, piše osoba koja je pod nickom video postavila na internet. Upozoravamo čitatelje da je snimka uznemirujuća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Serijski nasilnik Istukao djevojku pa na suđenju imao bizarnu molbu: "Ne želim u zatvor, moram se brinuti o njima" Ilustracija "Za čovječanstvo" Upali u vijesti neprijateljske zemlje: "Nemamo drugog izbora"

'Liječnik sam i potrčao sam kako bi je pokušao spasiti, ali rana je bila toliko precizna da je moj pokušaj bio potpuno beskoristan. Djevojka je preminula za manje od dvije minute', piše anonimni muškarac koji tvrdi kako je video snimio njegov prijatelj koji se s njim našao na mjestu događaja.

'Molim vas pustite snimku u svijet, kako bi je svi vidjeli', piše muškarac ne navodeći koliko je djevojka imala godine. Piše kako se zvala Neda što na farskom znači 'glas'. Neda je tako postala simbol krvavih prosvjeda u Iranu.

Sukobi policije i prosvjednika u Teheranu iz dana u dan sve su krvaviji. Iranska državna televizija objavila je da je do sada ubijeno najmanje 19 osoba, a više od 100 ranjeno u subotnjim prosvjedima na ulicama Teherana koji su održani unatoč oštrim upozorenjima vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija.

Musavi poziva na razboritost

Mir Husein Musavi, poraženi protukandidat Mahmuda Ahmadinedžada na iranskim predsjedničkim izborima rekao je da narod ima pravo na prosvjede protiv prijevare i pozvao je pristaše na razboritost, u priopćenju objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

'Ožalošćen' zbog pogibije prosvjednika u subotu, 'pozivam moj dragi narod na razboritost', piše bivši premijer u tekstu objavljenom na internetskoj stranici njegova časopisa Kalemeh. 'Prosvjedovati protiv laži i prijevare vaše je pravo', dodao je. 'Vjerujte da ćete ostvariti svoja prava i ne dopustite da uspiju oni koji vas žele razljutiti', rekao je.

Pozivi veleposlanstvima u Iranu da prihvate prosvjednike

Nekoliko veleposlanstava u Iranu primilo je poruke putem elektroničke pošte u kojima se od njih traži da otvore vrata oporbenim prosvjednicima kako bi se ondje mogli skloniti, ali nije potvrđen nijedan zahtjev za azil, doznaje se od diplomatskih izvora.

'Nekoliko elektroničkih poruka u kojima se traži prihvat prosvjednika u subotu je iz Švedske poslano našem veleposlanstvu u Iranu, ali nije riječ o njihovu većem broju', rekla je direktorica tiskovnog ureda švedskog ministarstva vanjskih poslova Cecilia Julin. 'Naše veleposlanstvo, kao i mnoga druga, prima poruke od građana koji su se odazvali na poziv društvenih mreža, ali ti zahtjevi ne odgovaraju konkretnim zahtjevima na terenu', ističu u ministarstvu vanjskih poslova u Parizu.

Austrijska diplomacija priznala je da su nevladine organizacije pokušale s njom stupiti u vezu, a njezin glasnogovornik Peter Launsky-Tieffenthal rekao je da će 'veleposlanstvo sigurno pružiti prvu pomoć svima koji su ozlijeđeni'. Ipak je dodao da 'nije došao nitko od ozlijeđenih i onih koji traže azil'. Kako navodi Stockholm, veleposlanstva zemalja EU-a u Teheranu razgovarala su o tom pitanju, ali nije bila poznata nikakva informacija o njihovu zajedničkom stajalištu. Švedska se priprema da 1. srpnja preuzme polugodišnje predsjedanje Europskom unijoma i Stockholm sve dosad nije htio puno komentirati iranske događaje. 'Teško je doznati što se u ovom času događa u Iranu', izjavio je švedski diplomatski izvor.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je samo na svom blogu da 'Iran mora izabrati svoj put', dodavši da 'svi želimo otvoreniji Iran'. Internetom kruži popis veleposlanstava koja prihvaćaju ozlijeđene izbjeglice u Teheranu, a na njemu su Njemačka, Australija, Belgija, Finska, Francuska i Meksiko.

Iranska vlada pozvala europski diplomatski zbor

Iranska vlada pozvala je veleposlanike i izaslanike 27 europskih zemalja u diplomatskoj službi u Teheranu, izvijestio je češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout čija zemlja predsjeda Europskom unijom. Kohout koji je nastupio u emisiji na češkoj javnoj televiziji nije naveo druge pojedinosti. Rekao je samo da EU priprema odgovor.

(D.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene