Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon zločina u Newtownu

VIDEO Ovo su američki učitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Americi je sve češći predmet rasprava mogućnost da se učiteljima i profesorima daju dozvole za nošenje oružja. Organiziraju se i obuke rukovanja oružjem.

Nakon nedavnog pokolja u Newtownu, u kojem je ubijeno 26 ljudi, 20 učenika i 6 učitelja, sve se glasnije govori o mogućem naoružavanju prosvjetnih radnika. Neki smatraju kako je to jedini način da se izbjegne ponavljanje sličnoga zločina, ali i da se omogući bolja zaštita učenika i učitelja.

Pročitajte i ovo Obuka ročnika I obvezni vojni rok Odabrana četiri centra za vojnu obuku: U godinu dana mogli bi osposobiti 15.000 ročnika Prosvjedni skup Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Preporoda - 6 nezadovoljni koeficijentima Upozorenje srednjoškolskog sindikata: "Ne ispuni li nam Vlada zahtjeve, organizirat ćemo vlastiti prosvjed"

Utah je jedina američka savezna država osim Kansasa koja dozvoljava nošenje oružja u školama. Oko 200 nastavnika i školskih zaposlenika sudjelovalo je u obuci za dobivanje dozvole za nošenje oružja. Obuku je organizirao Savjet za streljačke sportove u Utahu (USSC), organizacija koja promovira posjedovanje oružja.

'Inicijativa je privukla više od 400 osoba, ali je samo polovica njih mogla sudjelovati u poludnevnoj obuci', kazao je predstavnik USSC-a Bill Scott, a piše NY Daily News. 'Ukoliko bi kod sebe imali oružje, nastavnici bi bili u mogućnosti suprotstaviti se napadaču, ali i sama činjenica da posjeduju oružje mogla bi odvratiti potencijalne napadače', kaže Scott.

Ministar pravosuđa u Arizoni predložio je da se učiteljima, zaposlenima i ravnateljima škola dozvoli nošenje oružja. 'Predlažemo da svaka škola, ukoliko to želi, odredi ravnatelja ili neku drugu osobu, koja će proći obuku u rukovanju vatrenim oružjem i snalaženju u opasnim situacijama, poput one u Newtownu', kazao je.

Sličan se zakon predlaže i u Missuriju. Republikanski predstavnici šest američkih saveznih država već su najavili da će u 2013. predložiti zakon koji bi dozvolio naoružavanje učitelja i profesora u školama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene