Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSEBNA FORMULA

Tko je Belgijac koji i 200 godina nakon smrti utječe na sudbine građana Hrvatske i Europe?

Glasanje, ilustracija (Foto: GettyImages)
Glasanje, ilustracija (Foto: GettyImages) GettyImages
Aktualno Galerija Glasanje, ilustracija (Foto: GettyImages) Glasanje, ilustracija (Foto: GettyImages) Foto: GettyImages Glasanje, ilustracija (Foto: GettyImages) Glasanje, ilustracija (Foto: GettyImages) Foto: GettyImages Glasanje, Ilustracija (Foto: GettyImages) Glasanje, Ilustracija (Foto: GettyImages) Foto: GettyImages Glasanje, ilustracija (Foto: GettyImages) Glasanje, ilustracija (Foto: GettyImages) Foto: GettyImages +0 Victor d’Hondt (Foto: Wikipedia/Screenshot) Galerija 1/5 >>
Godine 1882. bivši je odvjetnik osmislio matematičku formulu koja se i danas koristi kako bi se raspodijelila mjesta u parlamentu mnogih zemalja.

Victor d’Hondt danas bi imao 177 godina, rođen je u Belgiji i bio je pravnik i matematičar, oženjen za Engleskinju Anne Clifford. Nakon što je postao profesor prava, počeo se baviti politikom.

Godine 1878. Victor d’Hondt objavio je svoj "Système pratique et raisonné de représentation proportionnelle" kao prijedlog za osiguravanje pravedne raspodjele parlamentarnih mjesta između katolika, kao što je bio i sam, i liberala u parlamentu nakon prebrojavanja glasova na izborima. Bilo je to vrijeme kada se u Berlinu prekrajao Balkan u doba raspada Otomanskog Carstva, prenosi Guardian.

S tim si je djelom osigurao besmrtnu slavu, ušao u sve političke udžbenike, a njegov sustav preračunavanja glasova u mandate prihvatile su brojne zemlje diljem svijeta.

D’Hondtovu metodu danas koriste Argentina, Austrija, Belgija, Bugarska, Ekvador, Izrael, Island, Japan, Kolumbija, Mađarska, Makedonija, Paragvaj, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Turska, Finska, Nizozemska, Hrvatska, Češka, Čile, Škotska i Španjolska, pa čak i SAD, koji ju je samo preimenovao u Jeffersonovu metodu.

Belgijac tako i nakon gotovo 200 godina od smrti utječe na sudbinu, prije svega Europljana, jer se na današnjim izborima za Europski parlament zastupnička mjesta po rezultatima u izbornim jedinicama raspodjeljuju upravo po njegovoj metodi.

Formula i danas izaziva podijeljena mišljenja jer pogoduje velikim strankama. Specifičnost ove metode jest upravo njezina jednostavnost – mandati se raspodjeljuju tako da se ukupan broj glasova svake stranke (ili koalicije stranaka) dijeli nizom djelitelja koji se temelji na slijedu prirodnih brojeva (1, 2, 3, 4, 5, 6...), a mandate osvajaju stranke s najvećim količnikom.

Isto tako, specifičnost ove metode proizlazi iz njezinih tendencija – pogodovanje velikim strankama, tj. prilično "žestok tretman" prema manjim strankama. Upravo ta činjenica izaziva najviše kritika.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene