Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxim Verhagen ponovio je, u intervjuu beogradskom listu 'Večernje novosti' od srijede, stajalište Nizozemske koja se suprotstavlja daljnjem približavanju Srbije europskim integracijama dok haški bjegunac Ratko Mladić ne bude izručen međunarodnom sudu u Haagu.


'Uhićenje Ratka Mladića bio bi najbolji dokaz da Srbija prihvaća europske vrijednosti i želi biti dijelom Europe', rekao je nizozemski šef diplomacije dodajući da je potpuno jasno da na njoj leži temeljna odgovornost za njegovo uhićenje i izručenje.

Vezani članci Cjepivo AstraZenece Jedna europska zemlja privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom, u Francuskoj tri nova slučaja tromboze Nizozemska policija, ilustracija Policija objavila: Dojava o podmetnutoj bombi u nizozemskom parlamentu bila je lažna

Po riječima Verhagena, Nizozemska je veoma naklonjena budućoj integraciji Srbije u EU, no uvjet za to je 'puna suradnja' s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju koja bi pokazala privrženost međunarodnom pravu i temeljnim vrijednostima koje dijele zemlje Europske unije. Srbija kao potencijalni član europske obitelji mora zadovoljiti te standarde o kojima se ne može pregovarati, istaknuo je nizozemski ministar.

Upitan zbog čega se Nizozemska protivi ideji o slanju misije koja bi u provjerila stupanj suradnje Srbije s haaškim sudom, Verhagen je kazao da samo tužitelj međunarodnog suda u Haagu ima sredstva i mandat da utvrđuje stupanj suradnje s Tribunalom te da stajalište takve misije ne može zamijeniti njegovu procjenu o razini te suradnje.

Nizozemska se suprotstavlja stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, potpisanog u travnju prošle godine, za što je potrebna jedinstvena odluka svih zemalja članica, tražeči prethodno izručenje Mladića.

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba osumnjičen je za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu za masakr 1995. u Srebrenici, počinjen nad nekoliko tisuća bošnjačkih muslimana. U Srebrenici su tada bile raspoređene 'plave kacige' UN-a u čijem sastavu su bili nizozemski vojnici. Srbija se nada kako bi ove godine mogla dobiti status kandidatkinje za članstvo u EU.