Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Približavanje Srbije EU

Verhagen: Izručenje Mladića i dalje nizozemski uvjet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxim Verhagen ponovio je, u intervjuu beogradskom listu 'Večernje novosti' od srijede, stajalište Nizozemske koja se suprotstavlja daljnjem približavanju Srbije europskim integracijama dok haški bjegunac Ratko Mladić ne bude izručen međunarodnom sudu u Haagu.

'Uhićenje Ratka Mladića bio bi najbolji dokaz da Srbija prihvaća europske vrijednosti i želi biti dijelom Europe', rekao je nizozemski šef diplomacije dodajući da je potpuno jasno da na njoj leži temeljna odgovornost za njegovo uhićenje i izručenje.

Pročitajte i ovo Geert Wilders Protivi se pomoći Nizozemski Donald Trump poručio: "Mi smo europske budale jer smo primili najviše ukrajinskih izbjeglica" Neredi u Nizozemskoj Ozlijeđeni policjaci VIDEO Veliki sukobi Eritrejaca u Nizozemskoj: Pale automobile, proglašeno izvanredno stanje

Po riječima Verhagena, Nizozemska je veoma naklonjena budućoj integraciji Srbije u EU, no uvjet za to je 'puna suradnja' s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju koja bi pokazala privrženost međunarodnom pravu i temeljnim vrijednostima koje dijele zemlje Europske unije. Srbija kao potencijalni član europske obitelji mora zadovoljiti te standarde o kojima se ne može pregovarati, istaknuo je nizozemski ministar.

Upitan zbog čega se Nizozemska protivi ideji o slanju misije koja bi u provjerila stupanj suradnje Srbije s haaškim sudom, Verhagen je kazao da samo tužitelj međunarodnog suda u Haagu ima sredstva i mandat da utvrđuje stupanj suradnje s Tribunalom te da stajalište takve misije ne može zamijeniti njegovu procjenu o razini te suradnje.

Nizozemska se suprotstavlja stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, potpisanog u travnju prošle godine, za što je potrebna jedinstvena odluka svih zemalja članica, tražeči prethodno izručenje Mladića.

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba osumnjičen je za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu za masakr 1995. u Srebrenici, počinjen nad nekoliko tisuća bošnjačkih muslimana. U Srebrenici su tada bile raspoređene 'plave kacige' UN-a u čijem sastavu su bili nizozemski vojnici. Srbija se nada kako bi ove godine mogla dobiti status kandidatkinje za članstvo u EU.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene