Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužio ga za ubojstvo i terorizam

Venezulea: Maduro naredio uhićenje oporbenog vođe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelanski sud naredio je u četvrtak da se uhiti vođu oporbe Leopolda Lopeza zbog optužbi za ubojstvo i terorizam, nakon što su dan ranije u uličnim prosvjedima protiv predsjednika Nicolasa Madura ubijene tri osobe.

Leopold Lopez, koji se školovao u SAD-u, dva tjedna je pomagao organizirati sporadične prosvjede širom Venezuele protiv Nicolasa Madura, kritizirajući ga da nije stavio pod kontrolu inflaciju i kriminal te zbog manjka osnovnih proizvoda.

Pročitajte i ovo Zoran Marinović (Foto: Dnevnik.hr) Život pod embargom Suradnik Nove TV o situaciji u Venezueli: "Kolaps i katastrofa! Ljudi kopaju po smeću, nema vode, struje, lijekova..." Venezuela (Dnevnik.hr) Kaos u Venezueli Hrvat u Caracasu za Dnevnik Nove TV: "Narod baca kamenje, vojska bombe, čuje se pucnjava mitraljeza"

Maduro je, pak, optužio Lopeza da sije nasilje kako bi stvorio prostor za državni udar sličan onom prije dvanaest godina kada je nakratko svrgnut s vlasti socijalistički vođa Hugo Chavez. Analitičari smatraju da oporba ima malo izgleda zbaciti Madura s vlasti.

Naređena vojna okupacija lanca trgovina: 'Krađa naroda mora prestati!'

Unatoč oštrim riječima venezuelanskog predsjednika, 42-godišnji Lopez u četvrtak nije bio uhićen. Nešto prije negoli je sud potvrdio zahtijev odvjetništva za određivanjem pritvora, oporbeni čelnik je u razgovoru za Reuters okrivio naoružane vladine pristaše da pucaju po mirnim prosvjednicima.

Iako su mnogi stanovnici Caracasa u četvrtak ostali kod kuće, diljem grada su održani sporadični studentski prosvjedi, dok su neke skupine prosvjednika blokirale ulice i palile automobilske gume.

Brojni vladini pobornici okupili su se ispred zgrade državnog odvjetništva, koja je oštećena u srijedu, uzvikujući slogane potpore predsjedniku Maduri i osuđujući "fašističko nasilje".

U srijedu su, prema pravosudnim izvorima, poginuli jedan student i jedan vladin simpatizer u kaosu koji je nastao kada su se suprotstavljene prosvjedne kolone međusobno približile u središtu Caracasa, a još je jedan student poginuo u drugom dijelu grada.

U prosvjedima su ukupno 23 osobe ozlijeđene, a 25 je uhićeno dok su četiri policijska vozila zapaljena a neki vladini uredi oštećeni. Mediji prenose kako nije sasvim jasno kako su prosvjednici ubijeni. Oporbeni vođe tvrde da su vladini simpatizeri na njih pucali, a ovi pak tvrde da je oporba od početka planirala izazivanje nasilja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene