Zbog prekida opskrbe električnom energijom u gotovo cijeloj zemlji, dvojica suparničkih čelnika Venezuele Nicolas Maduro i Juan Guaidó pozvali su svoje pristaše da u subotu iziđu na ulice, uzajamno se optužujući za stanje u zemlji izazvano nestašicom struje.

Galerija Venezuela bez struje (Foto: AFP) +0 Venezuela bez struje (Foto: AFP)1

Ionako krhko venezuelsko gospodarstvo teško je pogođeno, paralizirane su zračne luke, letovi su otkazani, rad bolnica je otežan, granice su zatvorene, a ulice puste. Zatvorene su banke, stanovnici ne mogu podignuti novac, prekinute su telefonske linije i internet, kao i opskrba vodom u zgradama.

Vezani članci Neredi u Venezueli (Foto: AFP) SAD povlači kompletno diplomatsko osoblje iz Venezuele: "Ta odluka odraz je pogoršanja krize u zemlji" Juan Guaidó (Foto: AFP) Juan Guaido sletio na aerodrom u Venezueli, hoće li biti uhićen?

Prema lokalnom tisku, pogođene su 22 od 23 države te zemlje, kao i glavni grad. Nestašice struje uobičajene su u Venezueli. I premda su vrlo česte na zapadu zemlje, u Caracasu su rijetke. Opskrba električnom energijom djelomično je uspostavljena u petak popodne u nekim četvrtima Caracasa, a nakon toga je ponovno prekinuta.

"Pozivam cijeli venezuelski narod da se masovno okupi na ulicama i suprotstavi uzurpatorskom, korumpiranom režimu koji je uronio našu zemlju u mrak", napisao je na Twitteru oporbeni čelnik Juan Guaidó.

S druge strane, i Nicolas Maduro pozvao je svoje pristaše na prosvjed protiv "imperijalizma". Vlada, koja je tjednima pod pritiskom, za prekid opskrbe električnom energijom okrivljuje "imperijalistički rat strujom".

Ministar obrane Vladimir Padrino u izjavi za državnu televiziju, za ovu je nestašicu okrivio "agresiju" Sjedinjenih Država i najavio razmještanje vojske, ne navodeći više pojedinosti.

Optužio Washington za sve

Maduro za sve optužuje Washington. "Rat strujom objavio je i vodi protiv našega naroda američki imperijalizam, koji će biti poražen", napisao je na Twitteru.

Venezuelska vlada najavila je u petak da će UN-u dostaviti dokaze o odgovornosti SAD-a za nestašicu električne energije. Te će informacije biti predane izaslanstvu Visokoga povjereništva UN-a za ljudska prava koje se očekuje u Caracasu, priopćio je ministar prometa Jorge Rodriguez.

"Za nekoliko dana u Venezuelu dolazi izaslanstvo ureda za ljudska prava UN-a i mi ćemo mu predati dokaze o američkoj umiješanosti", ustvrdio je Rodriguez u izjavi za javnu televiziju.

Visoko povjerenstvo UN-a za ljudska prava najavilo je u petak da će poslati peteročlano izaslanstvo u Venezuelu kako bi se sastalo sa "žrtvama kršenja ljudskih prava". Izaslanstvo bi trebalo pripremiti eventualni posjet visoke povjerenice, Čileanke Michelle Bachelet, kojoj je venezuelska vlada uputila službeni poziv, priopćeno je iz njezina ureda.

Ministar prometa tvrdi da je prekid opskrbe električnom energijom izazvan "kibernetičkim napadom na automatizirani sustav kontrole" hidroelektrane Guri, najvećoj u zemlji i jednoj od najvećih u Latinskoj Americi, koja strujom opskrbljuje 80 posto zemlje.

Premda točan uzrok prekida opskrbe električnom energijom još nije poznat, stručnjaci optužuju vladu da nije dovoljno ulagala u održavanje infrastrukture, dok venezuelska kompanija Corpoelec tvrdi da je prekid opskrbe uzrokovan sabotažom na hidroelektrani Guri. (Hina,M.V.)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju