Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

U Njemačkoj je 2022. zabilježen osjetni porast kaznenih djela u usporedbi s prethodnom godinom, objavljeno je u četvrtak u Berlinu.


"Mi vidimo područja u kojima moramo reagirati, ali Njemačka je jaka pravna država i sigurna država", rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser prilikom predstavljanja godišnje statistike kriminaliteta.

Godine 2022. je po prvi put nakon pet godina stagnacije broj kaznenih djela porastao i to za 11,5 posto u usporedbi s prethodnom godinom te je zabilježeno 5,63 milijuna kaznenih djela. Stopa razjašnjenih kaznenih djela je manja za 1,4 posto te sada iznosi 57,3 posto, proizlazi iz statistike.

Osjetni porast je zabilježen kod kaznenih djela krađe, i to džeparenja, provala u stanove i krađe u trgovinama. Isto je zabilježeno i kod kaznenih djela koja se odnose na boravišni status u Njemačkoj.

Porast u ovim sektorima se objašnjava prestankom protupandemijskih mjera i izlaskom građana na ulica, kao i pojačanim prilivom ilegalnih useljenika.

Opći štrajk u prometu u Njemačkoj FOTO Počeo štrajk desetljeća, Njemačka je paralizirana: Zastoji na cestama, ne rade zračne luke, sindikati poslali ozbiljno upozorenje

Povećan je i broj maloljetnika među osumnjičenima za počinjenje kaznenih djela, pri čemu se velik broj odnosi na raspačavanje materijala s pedofilskim sadržajem.

"Djeca i mladi često, a da toga nisu svjesni, preko društvenih mreža i portala za komunikaciju šire pedofilske sadržaje i time krše zakone", stoji u priopćenju Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA).

Direktor BKA Holger Muench se osvrnuo i na porast broja stranaca među počiniteljima što je, kako je rekao, posljedica pojačane migracije.

"Samo je u prošloj godini u Njemačku doselilo preko 1,4 milijuna izbjeglica iz Ukrajine pa s većim udjelom stranaca u stanovništvu raste i postotak stranih počinitelja kaznenih djela", rekao je Muench.

Ilustracija Srbin napravio kaos u Berlinu: Bacio granatu na bivšu i njezina partnera pa ih napao nožem

Posebno velik porast kaznenih djela od 50 posto, u usporedbi s 2021., zabilježen je kod mladih stranaca od 14 do 18 godina.

Ministrica Faeser je posebno istaknula zabrinutost zbog porasta broja napada na policajce, koji je prošle godine porastao za 11 posto na 34.218 slučajeva.

"To pokazuje u kojoj mjeri je naše društvo brutalno", rekla je Faeser.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju