Novac, ilustracija
Novac, ilustracija Foto: Getty Images

Kriminalna arapsko-turska banda godinama je prevarama izvlačila novac od njemačkih građana, uglavnom starijih, te je između 2018. i 2020. uspjela opljačkati preko 120 milijuna eura, javlja u utorak javni servis ARD.


"Prema informacijama pokrajinskih ureda za borbu protiv kriminala, kriminalna banda je pomoću trika "Lažni policajci" opljačkala novca, nakita i zlata u vrijednosti od preko 120 milijuna eura", javlja ARD.

Uredi za borbu protiv kriminala zabilježili su diljem Njemačke preko 154.000 pokušaja prevare, od kojih su kriminalci u 10.500 slučajeva imali uspjeha. U najvećem broju slučajeva žrtve su stariji građani.

Kriminalisti smatraju da je broj prevarenih građana mnogo veći, ali da mnogi zbog srama nisu prijavili da su postali žrtve prevaranata.

Trenutno u turskom gradu Izmiru traje proces protiv 81 optuženog, koje se sumnjiči da su preko posebno organiziranih pozivnih centara u Turskoj nazivali brojeve u Njemačkoj te se predstavljali kao policajci.

Građanima se savjetovalo da zbog navodnih brojnih provala u susjedstvu vrijednosti koje drže kod kuće predaju "policajcima" koji će ih posjetiti kod kuće, pri čemu se također radilo o članovima bande.

Članovi bande koji su radili u call-centrima uglavnom su turski državljani koji su živjeli i odrasli u Njemačkoj pa stoga govore njemački bez naglaska.

Jedan od prvooptuženih je Amar S., jedan od vodećih pripadnika tzv. Miri klana, koji je još 2012. pobjegao iz pritvora u Bremenu, gdje je čekao suđenje. Pored njega među prvooptuženima je još nekoliko pripadnika ovog kriminalnog klana koji uglavnom djeluje na zapadu i sjeveru Njemačke.

Mediji navode da se radi o pripadnicima arapske manjine Malami, koja živi na području Turske i Libanona. Mnogi pripadnici ove manjine su tijekom građanskog rata u Libanonu krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina došli u Njemačku kao ratne izbjeglice.

Njemačke vlasti već nekoliko godina intenzivno prate pripadnike nekoliko klanova koji pripadaju ovoj etničkoj skupini, a koji se povezuju s nekima od najspektakularnijih pljački posljednjih godina, poput krađe 100 kg teškog zlatnika iz berlinskog muzeja.

Prazan novčanik, ilustracija Internetske prijevare u porastu: Domišljatost prevaranata nema granica, ali ima načina kako ih spriječiti da s računa počiste i zadnju lipu

Elizabeth Holmes Od milijunašice sa samo 19 godina do prevarantice koja je nadmudrila najveće svjetske moćnike!

Klanovi su uglavnom koncentrirani u Berlinu, Bremenu i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Stručnjaci smatraju kako je već i samo suđenje u Turskoj, zbog "mukotrpne pravne suradnje" između Turske i Njemačke, iznenađenje.

Turske vlasti su priopćile kako su tijekom istrage zaplijenile novca i nekretnina u vrijednosti od 105 milijuna eura, od čega bi se, u slučaju presude, mogao isplatiti dio novca oštećenima.

Novac ukraden od njemačkih građana djelomično je ulagan u turističke objekte na turskoj obali.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju