Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Veliki odaziv birača diljem SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee pobijedio je na prvim zaključenim predizborima 'super utorka' u SAD-u, na republikanskoj konvenciji u Zapadnoj Virginiji, dok se glasovanje nastavlja u više od 20 američkih saveznih država, uz veliki odaziv i duge redove birača.

Na konvenciji 1.200 republikanaca u Zapadnoj Virginiji, kombinaciji klasične konvencije i 'caucausa' - biračkog skupa s javnim glasovanjem, Huckabee je u drugom krugu osvojio 52 posto glasova, ispred bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneyja s 47 posto.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Slika nije dostupna Obama smanjio prednost Hillary Clinton

Favorizirani Romney pobjedio je u prvom krugu konvencije, no u drugom su krugu glasači McCaina prešli Huckabeeju i donijeli mu pobjedu i svih 18 delegata.

Povećana registracije birača i dugi redovi pred biralištima ukazuju na veliki odaziv na predsjedničke predizbore diljem Amerike, iako na nekim područjima zimsko nevrijeme biračima otežava dolazak na birališta.

Državna tajnica Kalifornije Debra Bowen izjavila je kako se očekuje da će na predizbore u toj državi izaći 700.000 birača više nego 2004. godine.

U Atlanti u Georgiji, na jugu SAD-a, pred biralištima su dugi redovi, a birači govore da čekaju dvostruko dulje nego obično da bi glasovali, izvijestila je lokalna TV WXIA, prenosi CNN.

U Binghamptonu, država New York, lokalni izborni dužnosnici kažu kako očekuju 25 do 35 posto veći odaziv nego inače, javlja lokalna TV WICZ.

U okrugu Houston u državi Alabama, koja prvi puta održava predizbore na 'super utorak', predsjednik izborne komisije očekuje odaziv 75 posto upisanih birača.

U saveznim državama Idaho, Montana i Colorado, snježno nevrijeme smanjuje odaziv birača.

Za predsjedničke kandidate demokrata i republikanaca glasuju i Amerikanci u inozemstvu, pa je tako iz Demokratske stranke izviješteno da je u Indoneziji pobjedio Barack Obama, koji je proveo dio djetinjstva u toj zemlji, osvojivši 75 posto od stotinjak glasova.

Demokratski birači, koji žive u inozemstvu, poslat će na nacionalnu konvenciju 22 delegata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene