Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Diplomati pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke sastali se u Washingtonu kako bi razmotrili uvođenje trećeg paketa sankcija Iranu zbog odbijanja da zaustavi program obogaćivanja urana, objavio je State Department.


'To je prigoda da razgovaraju o aktualnoj rezoluciji, čiji je prijedlog predstavljen u UN-u i nadamo se da će uskoro biti prihvaćen, kao i da razmotre dodatne korake koji bi mogli biti poduzeti nakon toga', izjavio je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey.

Vezani članci Potres, ilustracija "Posljednji je bio najgori, pobjegao sam iz zgrade": Snažan potres pogodio Iran, najmanje troje poginulih Slika nije dostupna Iran ne odustaje od obogaćivanja urana

Na sastanku političkih direktora ministarstava vanjskih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Njemačke razmotrit se će proširenje sankcija i nastavak napora da se odgovori na iransko neprihvaćanje zahtjeva međunarodne zajednice, kao i pozitivna strana paketa, rekao je Casey.

Uz prijetnju sankcijama velike sile obećavaju Iranu i neke pozitivne korake ako prekine s obogaćivanjem urana, kao što je otvaranje razgovora s SAD-om, povlačenje protivljenja ulasku Irana u Svjetsku trgovinsku organizaciju, isporuka rezervih dijelova za civilne zrakoplove i drugo.

Šest zemalja prošloga se mjeseca na sastanku u Berlinu suglasilo o uvođenju novog kruga sankcija UN-a Teheranu, a Washington se nada da će Vijeće sigurnosti UN-a već ovoga tjedna glasovati o rezoluciji, navode američki mediji.

U UN-u se očekuje intenzivna rasprava o sankcijama jer su, prema pisanju The Washington Posta, četiri nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Južnoafrička Republika, Libija, Indonezija i Vijetnam, izrazile rezerve prema trećoj rezoluciji sa sankcijama
Iranu.

Protivljenje Rusije i Kine prisililo je Bijelu kuću da ograniči planove o oštrim sankcijama, čiji bi cilj bila iranska vojska. Umjesto toga, oslabljeni kompromisni prijedlog oblikovan u razgovorima u Berlinu 22. siječnja, poziva članice UN-a na uvelike dobrovoljne korake u nadzoru financijskih transakcija, prodaje oružja i putovanja visokih iranskih dužnosnika povezanih s nuklearnim i raketnim programima.

Iranski ministar gospodarstva i financija Davoud Danesh-Jafari izjavio je prošloga tjedna da nove sankcije neće naškoditi iranskom gospodarstvu, odnosno da će visoke cijene nafte pomoći da se kompenzira njihov učinak. Iran je četvrti najveći izvoznik nafte u svijetu.

Vijeće sigurnosti UN-a ranije je uvelo sankcije Teheranu u prosincu 2006. i ožujku 2007.

The Wall Street Journal piše kako američko ministarstvo financija istražuje sumnje da iranska središnja banka, poznata kao banka Markazi, pomaže drugim iranskim financijskim institucijama da izbjegnu ekonomske sankcije SAD-a, što izgleda kao uvod u sankcije središnjoj banci.

Godine 2006. SAD je uveo sankcije protiv više velikih iranskih privatnih banaka, zbog navodne potpore terorizmu i iranskom nuklearnom programu. Te banke sada navodno zaobilaze američke sankcije uz pomoć središnje banke, koja za njih obavlja transakcije.

Busheva administracija pojačala je kampanju za uvođenje oštrijih sankcija Iranu, nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju prošloga tjedna izvijestila da Teheran nije u cijelosti otkrio svoje prošle aktivnosti u nuklearnom programu.

Državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je nakon toga kako postoje 'vrlo čvrsti temelji' da se u UN-u brzo donese nova rezolucija, jer je Iran pokazao da i dalje ignorira volju međunarodne zajednice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju