Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporne porezne povlastice

VELIKA ODLUKA EUROPSKE KOMISIJE Apple Irskoj mora platiti 13 milijardi eura poreza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnološki div Apple bi Irskoj trebao vratiti 13 milijardi eura plus kamate. Iznos je to koji bi Apple trebao dati članici EU zbog poreznih olakšica koje im je ta država omogućila, odlučila je Europska komisija.

Nakon trogodišnje istrage, zaključeno je da američka tvrtka na nezakonit način koristi porezne povlastice u Irskoj.

Pročitajte i ovo Gastarbajteri - 1 Srce vuče Oni su ipak odlučili vratiti se u Hrvatsku: "Situacija se promijenila. Prošla su vremena kad je poslodavac govorio ako nećeš ti, ima tko će" Neredi u Dublinu - 1 Sve počelo zbog napada VIDEO/FOTO Jutro nakon nereda u Dublinu: Prosvjednici traže deportaciju migranata, podržava ih i poznati irski sportaš

Irska je dala nepripadajuće porezne povlastice američkoj tvrtci Apple u visini 13 milijardi eura, koje ta tvrtka treba vratiti u irski proračun što je apsolutni rekord u pogledu kazni za nepoštivanje pravila o tržišnom natjecanju, objavila je EK. To im je, navodi Komisija, omogućilo da plate manje poreza od ostalih tvrtki. Apple je plaćao manje od jedan posto poreza na profit u Europi.

Ova odluka šalje jasnu poruku. Države članice ne mogu dati nepravedne porezne olakšice odabranim tvrtkama, neovisno o tome jesu li europske ili strane, velike ili male - to je nezakonito po pravilima pomoći za države EU', rekla je povjerenica za tržišno natjecanje u Europskoj komisiji Margrethe Vestager.

'Taj selektivni pristup omogućio je Appleu da plati korporativni porez u visini od 1 posto svoje europske dobiti 2003. što je 2014. palo 0,005 posto', izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Marghrete Vestager.

'Istraga Komisije zaključila je da je Irska Appleu odobrila nelegalne porezne olakšice, što im je omogućilo da plate manje poreza u odnosu na druge tvrtke, tijekom mnogo godina', dodala je.

Irska sada mora tražiti povrat neplaćenog poreza od Applea za razdoblje od 2003. do 2014. u visini od 13 milijardi eura, uvećano za kamate'.

Vrlo je izgledno da će i Apple i irska vlada uložiti žalbu protiv ove presude Komisije.

'Ovo nije slučaj o tome koliko poreza plaća Apple, nego o tome kako Vlada prikuplja novac. Odluka Komisije imat će snažne i štetne posljedice na investicije i stvaranje radnih mjesta u Europi', stoji u priopćenju Applea nakon objave odluke Europske komisije.

Iznos od 13 milijardi eura apsolutni je rekord u pogledu kazni, a dosad je, po Komisiji, najveći iznos koji je neka tvrtka morala platiti za nepoštivanje pravila o tržišnom natjecanju bio 1,29 milijardi eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene