Napad na London Bridge (Foto: AFP)
Napad na London Bridge (Foto: AFP) Foto: Afp

Velika Britanija obilježava u nedjelju godišnjicu napada na London Bridge, "kukavički pokušaj udara u središte naših sloboda", u kojem je poginulo osam osoba a više od 50 ih je ranjeno.


Na ceremoniji u katedrali Southwark, koju će poslijepodne predvoditi velečasni Andrew Nunn, očekuje se premijerka Theresa May uz londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana. Potom će se povorka uputiti na London Bridge gdje će se održati minuta šutnje.

Vezani članci Boris Johnson (Foto: AFP) Neviđeni gaf britanske vlade: Pomiješali čestitke Bidenu i Trumpu pa objasnili - "Riječ je o tehničkoj pogrešci" Rat, ilustracija Crne slutnje zapovjednika britanske vojske: Postoji stvarni rizik od velikog svjetskog rata

"Napad na London Bridge i Borough Market bio je kukavički pokušaj udara u središte naših sloboda", izjavila je u priopćenju šefica vlade.

"Među osam osoba koje su izgubile život te noći bilo je sedam stranih državljana iz četiri različite zemlje", naglasila je ona. "To je tragično podsjećanje da teroristička prijetnja prelazi granice".

Po završetku ceremonije, ispred katedrale bit će posađeno stablo masline, nazvano "stablom mira". To će stablo predstavljati "stalan podsjetnik na važnost udruživanja naših zajednica protiv nasilja", naglasio je Andrew Nunn. Ministar unutarnjih poslova Sajid Javid otkrio je u nedjelju dio mjera koje će biti objavljene u ponedjeljak u okviru novog plana borbe protiv terorizma.

U subotu navečer 3. lipnja 2017. Khuram Butt (27), Rachid Redouane (30) i Youssef Zaghba (22) zaletjeli su se velikom brzinom kombijem na pješake na London Bridgeu, usred glavnog grada Velike Britanije, prije nego su nasrnuli na prolaznike noževima u četvrti Borough Market. Na kraju ih je ubila policija. (Hina)