Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ništa nisu rekli

Velika afera: Najveći svjetski izvoznik jaja znao je još lani da su zaražena, a šutio je

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su još u studenome znali da su jaja zaražena insekticidom fipronilom, nizozemske vlasti ta saznanja nisu proslijedili europskim susjedima.

Nizozemske vlasti znale su još u studenome da su jaja zaražena insekticidom fipronilom o čemu su sastavile interno izvješće, ali ga nisu podijelile s europskim susjedima, rekao je u srijedu belgijski ministar poljoprivrede Denis Ducarme.

Pročitajte i ovo Nizozemska šalje fregatu u Crveno more Odluka vlade Nizozemska šalje fregatu u Crveno more: "Zaštita slobodnog prolaza je izuzetno važna" Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve"

"Nije bilo službene komunikacije iz Nizozemske o tom izvješću", rekao je Ducarme na izvanrednom javnom saslušanju pred belgijskim zastupnicima u Bruxellesu.

"Kada zemlja poput Nizozemske, a ona je najveći izvoznik jaja na svijetu, ne proslijedi takav tip informacije, to je doista problem", rekao je belgijski ministar.

Objasnio je da su belgijske vlasti doznale za mogućnost kontaminacije fipronilom u lipnju i zatražile objašnjenje od nizozemskih kolega, ali odgovor su morale čekati.

"Mjesec dana. Mjesec dana bez i najmanje informacije" o tome kamo su jaja distribuirana, rekao je Ducarme.

Belgijska agencija za sigurnost hrane doznala je za zaraženost jaja 2. lipnja, te je zatražila informaciju 16. lipnja, objavila je belgijska mreža RTBF. Nizozemska je odgovorila 20. srpnja, istoga dana kada je Belgija o zaraženosti obavijestila zemlje Europske unije.

Velika količina kontaminiranih jaja iz Nizozemske i Njemačke našla se i na policama trgovina u Švedskoj, Švicarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Svjetska zdravstvena organizacija fipronil u velikoj količini smatra umjereno toksičnim.

Ducarme je pred zastupnicima rekao da su belgijski napori da doznaju istinu kasnili zbog nesuradnje nizozemskih vlasti.

Razmjer skandala izbio je na vidjelo prošlog tjedna u Nizozemskoj, gdje je blokirano 180 uzgajališta peradi, a razina fipronila, tvari koja se koristi protiv crvene kokošje uši, prelazila je prag koje određuje europsko zakonodavstvo.

Prodavači u više europskih zemalja bili su prisiljeni povući s polica supermarketa milijune kontaminiranih jaja, a čini se da će se u Nizozemskoj morati usmrtiti milijuni kokoši.

Fipronil je sredstvo za suzbijanje buha, krpelji i uši ali se ne smije primjenjivati na životinjama koje se koriste u prehrani ljudi.

Slovenija povukla manju količinu jaja iz Njemačke i Austrije

Jaja isporučena u Sloveniju preko tvrtke Eipro-Vermarktung iz Njemačke te Transgourmenta iz Austrije povučena su iz prodaje zbog sumnje da bi mogla biti zaražena insekticidom fipronilom, izvijestila je u srijedu slovenska uprava za sigurnost hrane i veterinarstvo.

 

Povlačenje s polica učinjeno je odmah pošto su spomenute tvrtke obavijestile trgovine da bi u spomenutim pošiljkama mogla biti zaražena jaja iz Nizozemske, zbog čega je izbila velika afera.

U Sloveniju je od spomenutih tvrtki pristigla samo manja količina takvih jaja za koja se sumnja da bi mogla sadržati fipronil.

Oko tisuću petsto jaja zatečeno na policama odmah je povučeno iz prodaje, nakon zaprimljene informacije europskim sustavom brzog obavještavanja.

"Trenutno raspoloživi podaci ne govore da je sporna serija proizvoda distribuirana u Sloveniju, a jaja spomenutih proizvođača više nema u prodaji", naveli su u slovenskoj upravi za sigurnost hrane.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene