Kina mijenja natelitetnu politiku
Kina mijenja natelitetnu politiku Foto: Afp

Kina je u ponedjeljak objavila da će parovima biti dopušteno imati do troje djece, što je veliki pomak u populacijskoj politici nakon što su nedavni podaci pokazali dramatičan pad broja rođenih u toj zemlji s najviše stanovnika na svijetu.


Promjena je odobrena tijekom sastanka središnjeg odbora kojim je predsjedao predsjednik Xi Jinping, izvijestila je službena novinska agencija Xinhua.

Kina je 2016. ukinula svoju desetljećima staru "politiku jednog djeteta", koja je inicijalno bila nametnuta da zaustavi populacijsku eksploziju, te je uvela ograničenje za dvoje djece.

To međutim nije rezultiralo kontinuiranim porastom broja rođenih jer su visoki troškovi odgoja djece u kineskim gradovima odvraćali mnoge parove od stvaranja obitelji.

Kineski popis stanovništva, objavljen u travnju, koji se provodi svakog desetljeća, pokazao je da je proteklog desetljeća broj stanovnika rastao najsporijom stopom od pedesetih godina prošlog stoljeća.

Yuan Longping Bio je junak u svojoj zemlji: U 91. godini preminuo čovjek koji je nahranio Kinu

Unatoč vladinim naporima da potakne rađanje, godišnji broj novorođene djece u Kini nastavio je naglo padati na rekordno niskih 12 milijuna u 2020. godini, objavio je u travnju Državni zavod za statistiku.

Prema tom popisu podaci pokazuju stopu fertiliteta od 1,3 djece po ženi za 2020. godinu, jednako kao u društvima koja stare poput Japana i Italije. Ta stopa plodnosti ispod je razine potrebne za održavanje stabilnog stanovništva, upozorio je Državni zavod.

Spašavanje ultramaratonaca u Kini Na ultramaratonu u Kini smrznuo se 21 trkač: "Odjednom nisam osjećao prste, kao da mi se jezik smrznuo"

Rezultati popisa stanovništva, obavljenog 2020., također su pokazali da je stanovništvo Kine raslo najsporijom stopom od šezdesetih godina, dosegnuvši 1,41 milijardu.

Do pada u porastu stanovništva dolazi zajedno s naglim padom broja radno sposobnog stanovništva, što također produbljuje strah od nadolazeće demografske krize.

Kineska rodna ravnoteža također je poremećena desetljećima politike jednog djeteta i tradicionalnom socijalnom sklonošću prema dječacima, što je potaknulo spolno selektivne pobačaje i napuštanje djevojčica.