Yuan Longping
Yuan Longping Foto: Afp

Ugledni kineski znanstvenik Yuan Longping, poznat po razvoju prvih sorti hibridne riže, umro je u subotu u dobi od 90 godina, izvijestili su državni mediji.


Kineski "otac hibridne riže" umro je u bolnici u Changshi, u provinciji Hunan. Agronom, rođen u Pekingu u rujnu 1930., smatra se kineskim junakom.

Njegovi prvi hibridni usjevi riže, razvijeni početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, bili su potrebni da se nahrani petina stanovništva na samo devet posto kineske obradive površine.

Kasnije je razvio još produktivnije sorte koje su više puta rušile rekorde - od deset tona prinosa po hektaru 2000. do više od 15 tona u 2014. godini. Hibridna riža otad se uzgaja diljem svijeta i pruža veću prehrambenu sigurnost brojnim zemljama.

Yuan se posvetio razvoju hibridne riže nakon velike gladi 60-ih godina, a izjava "da predsjednik Mao baš nije proučavao agrikulturu" dovela ga je u probleme s partijom koje je uspješno prebrodio.

Charles Grodin - 6 Preminuo glumac Charles Grodin koji je gledatelje osvojio u komediji "Beethoven", izgubio je bitku s teškom bolešću

Vatrogasci izvlače tijelo poginulog muškarca Tragedija u Zagrebu: Muškarac preminuo nakon što ga je zatrpala zemlja dok je kopao kanal, nisu ga uspjeli spasiti

Dobitnik je najprestižnijeg kineskog odličja, za doprinos prehrambenoj sigurnosti zemlje, znanstvenom razvoju poljoprivrede i povećanoj globalnoj proizvodnji hrane. Bio je izabran i za prvog nosača baklje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju