452913
452913
452913
452913
452913

Rusija optužena da Asadu želi omogućiti još više ubojstava

  • , 08.10.2016., 22:10
  • Autor:
  • komentara

Rusija je u subotu uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se traži hitan prekid vatre u Siriji, uključujući i prekid zračnih napada na grad Alep.

 
 
 
 
Ruski izaslanik pri UN-u, Vitalij Čurkin, stavio veto na rezoluciju o Siriji (Foto: AFP)
Ruski izaslanik pri UN-u, Vitalij Čurkin, stavio veto na rezoluciju o Siriji (Foto: AFP)

Nacrt rezolucije, koji su izradili Francuska i Španjolska, poziva sve strane na prekid neprijateljstava, dopremu humanitarne pomoći i obustavu ''svih zračnih udara i letova borbenih zrakoplova nad Alepom".

U dokumentu se predlaže "pojačan nadzor" UN-a nad prekidom vatre koje bi detaljnije trebao razraditi glavni tajnik Ban Ki-moon.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je prije glasovanja rekao da je cilj rezolucije okončati nasilje u "mučeničkom gradu" Alepu koji je pod intenzivnim udarima sirijske vlade i njezina saveznika Rusije.

U poruci izravno upućenoj Rusiji istaknuo je da će zemlje koje se usprotive francuskom prijedlogu "omogućiti Bašaru al-Asadu da ubije još više ljudi".

Za rezoluciju je glasovalo jedanaest članica Vijeća sigurnosti, Rusija i Venezuela su bile protiv, a Kina i Angola suzdržane.

To je peti put da je Moskva blokirala UN u pokušaju da zaustavi petogodišnji sirijski rat koji je odnio 300.000 života.

Rusija je predstavila alternativnu rezoluciju koja također poziva na prekid vatre, ali nema ni riječi o obustavi bombardiranja. Diplomati očekuju da ni ta rezolucija neće proći.

Najmanje 250.000 ljudi živi pod opsadom u istočnom, pobunjeničkom dijelu Alepa, suočeno sa svakodnevnim teškim napadima otkako je sirijska vojska pokrenula ofenzivu na grad prošloga mjeseca. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se