Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VE zabrinuto uhićenjem Kasparova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis rekao je u nedjelju da je "vrlo zabrinut" zbog privođenja ruskih oporbenih čelnika Garija Kasparova i Borisa Nemcova i podsjetio Moskvu na njezinu obvezu poštivanja ljudskih prava.

"Vrlo sam zabrinut zbog uhićenja Garija Kasparova, Borisa Nemcova i brojnih njihovih pristaša u Moskvi i Sankt Peterburgu", poručio je Davis.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove kritike Vijeće Europe: Francuska mora poboljšati prava useljenika Slika nije dostupna Odluka Suda za ljudska prava Vijeće Europe kritizira BiH zbog diskriminacije manjina

U objavljenom priopćenju Davis je kazao da je Rusija članica Vijeća Europe i obvezala se poštivati europsku Konvenciju o ljudskim pravima koja "jamči slobodu okupljanja i slobodu izražavanja. To su preduvjeti "istinske demokracije".

Glavni tajnik paneuropske organizacije pozvao je ruske vlasti neka zajamče "istinski slobodne i pravedne" parlamentarne izbore 2. prosinca.

Policija je u nedjelju spriječila prosvjed protiv predsjednika
Vladimira Putina u Sankt Peterburgu i privela 200 članova oporbe, među njima i vođu liberala Borisa Nemcova, kojega je kasnije pustila.

Dan ranije u Moskvi, tijekom sličnog prosvjeda bio je priveden bivši svjetski šahovski prvak Gari Kasparov, kandidat za predsjedničke izbore, koji je osuđen na pet dana zatvora. Vlasti su u subotu u Moskvi privele 44 osobe, objavila je koalicija Druga Rusija koju vodi Kasparov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene