Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vatikan: Papa poštuje islam, ali ne i džihad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Govor Pape Benedikta XVI. za vrijeme njegova posjeta Njemačkoj naišao je na lavinu kritika od strane muslimanskog svijeta zbog negativnih izjava o svetom ratu. Islamističke internet stranice diljem svijeta prenose bijesne reakcije.

Papa je u svom govoru citirao jednog kršćanskog vladara iz 14. stoljeća koji je govorio da je prorok Muhamed svijetu donio samo "zlo i neljudske stvari". 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "SAMO POJEDINAČNI SLUČAJEVI" Visoki predstavnik Schmidt: "Islamski fundamentalisti nemaju utjecaja u BiH" Slika nije dostupna "nema toga tko će mi je zabraniti" Sporni plakat osvanuo i u Zenici, građani bijesni: ''Ovo se mora ukloniti''

Papa Benedikt XVI. pozvao je u utorak muslimane na dijalog kultura utemeljen na pretpostavci da je koncept islamskoga "svetog rata" nerazuman i protiv Boga. U predavanju na sveučilištu u Regensburgu gdje je od 1969. do 1977. predavao teologiju, Benedikt je rekao da je kršćanstvo tijesno vezano uz razum, za razliku od onih koji vjeruju u širenje vjere mačem.

Muslimani tvrde kako je Papina izjava izazvala ljutnju cijelog islamskog svijeta iako Vatikan objašnjava da Benedikt XVI. nije nikoga htio uvrijediti. Benedikt XVI. poštuje islam, ali "ne priznaje vjerske razloge za sukob", izjavio je u četvrtak vatikanski glasnogovornik, odgovarajući na prosvjede muslimana zbog papina predavanja tijekom njegova posjeta Njemačkoj.

Papa "želi promicati poštovanje i dijalog prema drugim religijama i kulturama, pa tako i prema islamu", rekao je Federico Lombardi u službenoj izjavi.

Komentari pape Benedikta XVI. o islamu mogli bi naškoditi harmoniji među vjerama, ocijenili su u petak državni i vjerski vođe u najnapučenijim muslimanskim zemljama, Indoneziji i Pakistanu. Sve veći broj muslimanskih vođa traži da se Papa ispriča za svoje opaske. Islamski akademici u Indoneziji izjavili su da papini komentari pokazuju kako malo razumije islam, dok su neki bili puno oštriji i zatražili prekid odnosa s Vatikanom Organizacija islamske konferencije (OIK) zatražila je u četvrtak da Sveta Stolica pojasni svoje stajalište o islamu, nakon izjava pape Benedikta XVI.

"OIK se nada da ova neočekivana kampanja ne svjedoči o novom odnosu Vatikana prema islamskoj religiji, i to nakon desetljeća dijaloga između Svete Stolice i vjernika i mislilaca iz muslimanskog svijeta od pontifikata Pavla VI.", dodaje se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene