Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novoimenovani predsjednik Europske unije Herman Van Rumpoy istaknuo je, nakon razgovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, slovensko-hrvatski Sporazum o arbitraži kao primjer kako se otvorena pitanja rješavaju na europski način.


Iako odnosi Slovenije i Hrvatske nisu bili u središtu njegova razgovora sa slovenskim premijerom, Van Rumpoy je na konferenciji za novinare nakon sastanka s Pahorom rekao da će učiniti iznimku iako do 1. siječnja iduće godine, kad službeno preuzima dužnost, ne daje političke izjave. ‘Sporazum o arbitraži između Slovenije i Hrvatske potpisan u Stockholmu vrlo je dobar primjer kako se otvorena pitanja rješavaju na europski način. To je i dokaz hrabrosti vodstva, što je pokazalo dvoje premijera’, rekao je Van Rumpoy.

Dodao je da je Sporazum o arbitraži vrlo važan kao primjer drugim državama zapadnog Balkana te da ga zato sada treba i ratificirati. Slovenski premijer Borut Pahor rekao je nakon sastanka s Rumpoyem da su, osim europskih pitanja, razgovarali i o stanju na zapadnom Balkanu. Ako Europska unija ocijeni da je slovenska uloga u procesu stabilizacije regije potrebna, Slovenija je u tome spremna biti konstruktivan čimbenik, rekao je slovenski premijer.

'Jedinstveno djelovanje unutar EU'

Vezani članci Karl Erjavec Erjavec u parlamentu: ''Arbitražna presuda je važan međunarodni dokument, ali ne za Janšu'' Slika nije dostupna Hrvatska zadovoljna istupom pred arbitražnim sudom o granici

Novi čelnik Europske unije rekao je da je cilj njegovih prvih posjeta državama članicama upoznavanje i uspostava što bližih odnosa s predsjednicima vlada zemalja članica kako bi uspješno mogao preuzeti svoju funkciju 1. siječnja iduće godine. Van Rumpoy je istaknuo da će njegova uloga održavati kontinuitet i jedinstveno djelovanje unutar EU. Dvojica sugovornika rekli su da su razgovarali o aktualnim pitanjima Europske unije kao što su financijska kriza, klimatske promjene, energetska sigurnost itd.

Novog čelnika Europske unije primio je i slovenski predsjednik Danilo Tuerk. Van Rumpey je boravio u kraćem posjetu Sloveniji u sklopu kratke europske turneje uoči proslave stupanja na snagu Lisabonskog ugovora. Kako navode slovenski izvori, njegov posjet Ljubljani planirao se već nekoliko mjeseci, još u vrijeme dok je vodio belgijsku vladu. (Hina)