Obavijesti Video Pretražite Navigacija
alarmantni podaci

Među mladima divlja bolest nekoć rezervirana za starije: "Ja sam oboljela s 42, nitko u obitelji nije bio bolestan i nije mi bilo na kraj pameti"

Aktualno Galerija Liječnici Liječnici Foto: Dnevnik Nove TV Simbol ružičaste vrpce Simbol ružičaste vrpce Foto: Dnevnik Nove TV Snimke raka - 2 Snimke raka - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Snimke raka - 1 Galerija 1/4 >>
Čak je 80 posto više oboljelih od raka među mladima na svjetskoj razini! Riječ je o podacima studije koja se provodila 30 godina. I dok taj podatak moramo shvatiti vrlo ozbiljno, stručnjaci objašnjavaju da nema razloga za širenje panike.

Alarmantne brojke iz Studije o globalnom teretu bolesti pomno se prate i u hrvatskim liječničkim krugovima jer nimalo obećavajuće ne zvuči skok broja slučajeva raka od 80 posto u dobi od 15 do 49 godina. Te se podatke, tvrde stručnjaci, treba detaljnije pojasniti.

"Kao prvo, u 30 godina Zemlja je dobila nekoliko milijardi stanovnika; drugo, u određenim područjima poboljšana je dijagnostika, pristup dijagnostici; i treće, kad pogledamo geografski kako to izgleda, ono što je jasno da je taj porast obolijevanja u zemljama Afrike, dijelu Južne Amerike, Bliskom Istoku i dijelu Jugoistočne Azije", pojašnjava docent Mario Šekerija, voditelj registra za rak pri HZJZ-u.

U Europi i Hrvatskoj to nije slučaj.

"Mi smo u toj dobnoj skupini prije 20 godina imali 2800 slučajeva raka, sad imamo 2500, vidimo jedan pad, vjerojatno zbog pada populacije. Smrtnost nam se smanjuje još i više", kaže Šekerija.

Pročitajte i ovo Smrtonosna eksplozija na tržnici u Kostjantinovki - 1 Blinken najavio novi paket pomoći Krvavi ruski napad na tržnicu: Smrtno stradalo 17 civila, među njima i dijete, policija iznosila tijela

Udruga Nismo same sve se češće susreće sa sve mlađim ženama koje obolijevaju od raka dojke.

"Imali smo dvije mlade žene koje su tijekom dojenja otkrile rak dojke tako da možemo reći od 22 pa do 40 godina, imam puno prijateljica koje nemaju ni 40 godina, a već se neko vrijeme bore s rakom dojke", tvrdi Goranka Perc, dopredsjednica udruge.

Upozoravaju mlade da sebe ne gledaju kao neuništive i svoje zdravlje shvate ozbiljno. "Ja sam oboljela s 42 godine, nitko u obitelji nije bio bolestan i nije mi bilo na kraj pameti, međutim, ja sam se kontrolirala."

Na kontrolu pozivaju i liječnici.

Pročitajte i ovo Znak upozorenja od opasnog psa Operirano je Poznato stanje djeteta koje je napao pas: Životinja odvedena na ispitivanje da se utvrdi je li agresivna

"Nikada ne škodi prevencija. Voditi brigu o sebi, izbjegavati brzu procesuiranu hranu, ne pušiti, ne konzumirati alkohol pretjerano i voditi brigu o fizičkoj aktivnosti i nekakvoj umjerenoj fizičkoj masi", sugerira dr. Mihaela Trajbar, internistički onkolog u Klinici za tumore.

Dok je među mladima u Americi najrašireniji rak probavnog sustava, u Hrvatskoj je u ovoj dobnoj skupini najčešći rak štitnjače, rak testisa te rak dojke.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene