Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor s vojskom

'Mnogi se žale na SAD, ali kad trebaju pomoć, koga zovu? Zovu nas!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama uživo je objavio da se borbi protiv ISIL-a pridružilo 40 država.

18:23 - 'Sigurniji sam nego ikada da će ovo stoljeće, kao i prošlo stoljeće voditi SAD. Čak i kada se države žale na SAD, koga zovu? Zovu nas', rekao je Obama u obraćanju vojnicima u Tampi.

Pročitajte i ovo Afganistan (Foto: AFP) Pogodili ih dronom Gađali militante, pogodili poljoprivednike: Afganistanska i američka vojska ubila 30 civila Slika nije dostupna TRUMPOVA UREDBA IMAJU MJESEC DANA VREMENA Američki vojni vrh morat će izraditi novi plan za borbu protiv ISIS-a

18:21 - 'Ne možemo za Iračane napraviti ono što oni moraju napraviti za sebe, bolju regiju za svoj narod. Ali, na ovaj način pridonosimo svojim jedinstvenim načinom', pojašnjava Obama.

18:19 - 'Ovo nije Amerika protiv ISIL-a, ovo je regija protv ISIL-a. Ovog puta moramo stvari raditi drugačije, a budući da sada radimo sve na ispravan način, pridružuje nam se više država', kaže Obama. Potom je nabrojao koja država sudjeluje na koji način u borbi protiv ISIL-a. Više od 40 država pridružilo se do sada američkoj brobi protiv ISIL-a.

18:18 - 'U nesigurnom svijetu punom promjena, konstanta je američko vodstvo.

Naša obavještajna služba nije detektirala konkretne prijetnje ISIL-a, ali oni stalno objavljuju prijetnje i mogu postati značajna prijetnja.

Ponizit ćemo i pobjediti ISIL, bilo da su u Iraku ili Siriji teroristi će znati da mislimo što kažemo, naći ćemo vas, nigdje nećete imati utočište. Ovo nije samo američka borba, već borba saveznika. Nećete se boriti na tlu u Iraku,' ponovio je Obama vojnicima.

18:16 - 'Naša obavještajna služba nije detektirala konkretne prijetnje ISIL-a, ali oni stalno objavljuju prijetnje i mogu postati značajna prijetnja.'

18:12 - 'Došao sam vam reći ono što već dugo govorim trupama: zahvaljujem vam na sudjelovanju u obrani vaše zemlje. Sudjelovali ste u ratovima, podnijeli mnoge žrtve. Odavat ćemo čast takvim žrtvama zauvijek.

Zbog vas su desetkovani neprijatelji talibani u Afganistanu i Pakistanu. Zbog vas nema više Osame bin ladena, a al-qaida je slabija nego ikada. Spriječavali ste napade, spašavali američke živote.

Znali smo da kraj rata u Afganistanu nije kraj prijetnji Americi. Vi igrate središnju ulogu u borbi protiv terorizma.

U svijetu gdje mala grupa ljudi ugrožava svjetski mir, vi sudjelujete u obrani tog mira. ISIL predstavlja prijetnju stanovnicima Iraka, Sirije, ali i Amerikancima koji ondje rade', rekao je Obama.

17:33 - Barack Obama razgovarao je u Tampi sa starijim zapovjednicima američke vojske te će uživo objaviti što je dogovoreno oko sukoba s Islamskom državom.

Ispovijest žena koje ubijaju islamske militante

Podsjetimo, posljednjih nekoliko mjeseci militanti IS-a rapidno napreduju u osvajanju Sirije i Iraka, a irački državni dužnosnici pozvali su Amerikance u pomoć kako bi se što uspješnije obranili od miltanata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene