Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bojkot velikih tekstilnih tvrtki

Uzbekistan: Liječnici i medicinske sestre prisiljeni brati pamuk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog bojkota velikih svjetskih tvrtki, koje su bojkotirale uzbekistanski pamuk, zbog korištenja dječjeg rada, sada pamuk umjesto njih beru činovnici, medicinske sestre pa ćak i kirurzi.

Nakon što su neke od velikih svjetskih tvrtki bojkotirale pamuk iz Uzbekistana u znak prosvjeda zbog korištenja dječjeg rada, ove godine je većina uzbekistanske djece u školama gdje im je i mjesto, ali su sada umjesto njih prisiljeni brati pamuk činovnici, medicinske sestre pa čak i kirurzi, javlja BBC.

Malvina je medicinska sestra u jednoj klinici u Taškentu i ljuta je. "Imam gotovo 55 godina i bolujem od astme. Mi smo morali nabrati puno pamuka, i to sve ručno, a ništa nam nisu platili!", kazala je. Ona se upravo vratila u Taškent nakon 15-dnevnog branja pamuka s drugim zdravstvenim djelatnicima u ruralnom dijelu Uzbekistana. To je težak rad, a nitko nije pošteđen bez obzira na godine starosti.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u pokrajini Karakalpakstan zbog ugroženih ustavnih prava 18 mrtvih i gotovo 300 ozlijeđenih u masovnim prosvjedima, središnja vlada u stanju pripravnosti Slika nije dostupna prijeti joj do 15 godina zatvora UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ Majka u zoološkom vrtu bacila svoje trogodišnje dijete u kavez s medvjedom

>> I rekreativni berači gljiva moraju imati dozvole za branje

Uzbekistan je jedan od glavnih svjetskih proizvođača pamuka i njegovo se gospodarstvo temelji na tome. Vlada kontrolira proizvodnju i primjenjuje kvote u sovjetskom stilu kako bi pobrala pamuk s polja što je prije moguće. Nakon što je niz poznatih tvrtki koje prodaju odjeću bojkotirao pamuk iz Uzbekistana zbog korištenja djece kao radne snage, ranije ove godine premijer je zabranio da djeca rade na poljima pamuka.

Međutim, mnogi odrasli i dalje moraju raditi na poljima pamuka u listopadu i studenome, a među njima su učitelji, kao i liječnici i medicinske sestre. U vrijeme dok su zdravstveni radnici na poljima, njihovi pacijenti često ne mogu dobiti potrebnu liječničku pomoć i šalje ih se kući. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene