Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajna je u podzemlju mirnog gradića bila skrivena desetljećima.


Golema tajna podzemna tvornica oružja nacističkog režima otkrivena je ispod mirnog austrijskog gradića St. Georgen an der Gusen. Vjeruje se kako je služila za razvoj i testiranje oružja za masovno uništenje, uključujući i atomsku bombu.

Vezani članci Zatvara se šećerana u Osijeku - 1 Čeka li osječku tvornicu šećera nakon 114 godina rada - gorka sudbina? "S upravom nema kontakta, radnici šaptom odlaze" Granica na Tirolu Lančano pooštravanje mjera na granicama zbog novog soja korone stvorilo velike zastoje, vozači su bijesni

Razvoj tvornice koja se prostire na 75 rala nadgledao je i sam šef SS-a Heinrich Himmler.

Tvornicu je otkrio redatelj dokumentaraca Andreas Sulzer koji je reference o istoj pronašao u dnevnicima jednog austrijskog fizičara, javlja Mirror.

Tajni život modne ikone: Odavala je tajne nacistima!

Probijanje do tvornice nije bilo nimalo lako. Buldožerima su se razbijale masivne granitne ploče kojima su nacisti 1945. godine sakrili ulaz.

Tvornica je tajnim prolazima povezana s tvornicom B8 Bergkristall u kojoj se proizvodio borbeni zrakoplov Messerschmitt Me 262, a u njoj se iskorištavao rad zarobljenika koncentracijskih logora. U njoj je od teških uvjeta navodno umrlo 320.000 zatvorenika.

Glavni nadglednik svih operacija unutar ove podzemne tvornice bio je Hans Kammler, čovjek koji je odobrio nacrte za plinske komore.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook