Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uskršnja misa u Jeruzalemu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hodočasnici iz cijelog svijeta proslavili su u nedjelju Uskrs u Jeruzalemu na misi u crkvi Svetoga groba na kojoj je jeruzalemski latinski patrijarh Michel Sabbah pozvao Izrael da skupi hrabrost i da "slobodu palestinskom narodu".

Sabbah je predvodio misno slavlje u crkvi Svetoga groba, mjestu na kojem je prema kršćanskome vjerovanju Isus razapet i pokopan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dvostruka moć bilja Danas je Cvjetnica, prvi dan Velikog tjedna. Znate li što se zapravo slavi na današnji dan? Pierbattista Pizzaballa Božićne svečanosti Očekuje se više od sto tisuća posjetitelja u Svetoj zemlji: Krenula je tadicionalna povorka do Betlehema

Predstavnici drugih kršćanskih crkvi, uključujući Grčku pravoslavnu crkvu, Armensku crkvu i Koptsku crkvu, kasnije su održali svoje obrede u istoj crkvi. Ove godine svi kršćani slave Uskrs na isti dan.

U svojoj uskrsnoj propovijedi Sabbah je rekao da "duh Uskrsa poziva sve one koji su u ovoj Svetoj zemlji odgovorni za postizanje mira i vođenje rata da pribjegnu novim kriterijima i novoj viziji".

"Sve do sada ugnjetavanje je izazivalo nasilje, a nasilje je
izazivalo ugnjetavanje. Prvotno ugnjetavanje, okupacija, i odbijanje uzajamnog priznavanja mora prestati da možemo odlučno krenuti putem mira", kazao je.

Podsjetivši da Židovi slave Pesah, sjećanje na biblijski egzodus iz Egipta, Sabbah je upitao hoće li "Izrael jednom, ili ikada imati hrabrosti da proslavi Pesah davanjem slobode palestinskom narodu kako bi povratio svoju vlastitu potpunu slobodu".

"To bi okončalo stoljeće nemogućnosti postizanja mira i pokrenulo bi ... novi život u ovoj zemlji", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene