Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hodočasnici iz cijelog svijeta proslavili su u nedjelju Uskrs u Jeruzalemu na misi u crkvi Svetoga groba na kojoj je jeruzalemski latinski patrijarh Michel Sabbah pozvao Izrael da skupi hrabrost i da "slobodu palestinskom narodu".


Sabbah je predvodio misno slavlje u crkvi Svetoga groba, mjestu na kojem je prema kršćanskome vjerovanju Isus razapet i pokopan.

Vezani članci Bolnica, ilustracija U splitskoj bolnici približavaju se brojkama iz prosinca, sve je više mladih pacijenata: ''Moramo biti na prvoj crti i dati sve od sebe'' Marko Grubnić Uskrs kod poznatih Hrvata: Pogledajte tko ima najoriginalnije pisanice, a tko uživa u luksuzu daleko od kuće

Predstavnici drugih kršćanskih crkvi, uključujući Grčku pravoslavnu crkvu, Armensku crkvu i Koptsku crkvu, kasnije su održali svoje obrede u istoj crkvi. Ove godine svi kršćani slave Uskrs na isti dan.

U svojoj uskrsnoj propovijedi Sabbah je rekao da "duh Uskrsa poziva sve one koji su u ovoj Svetoj zemlji odgovorni za postizanje mira i vođenje rata da pribjegnu novim kriterijima i novoj viziji".

"Sve do sada ugnjetavanje je izazivalo nasilje, a nasilje je
izazivalo ugnjetavanje. Prvotno ugnjetavanje, okupacija, i odbijanje uzajamnog priznavanja mora prestati da možemo odlučno krenuti putem mira", kazao je.

Podsjetivši da Židovi slave Pesah, sjećanje na biblijski egzodus iz Egipta, Sabbah je upitao hoće li "Izrael jednom, ili ikada imati hrabrosti da proslavi Pesah davanjem slobode palestinskom narodu kako bi povratio svoju vlastitu potpunu slobodu".

"To bi okončalo stoljeće nemogućnosti postizanja mira i pokrenulo bi ... novi život u ovoj zemlji", dodao je.