Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje je deset osoba poginulo u subotu na istočnoj obali Sjedinjenih Država, koju je pogodio snažni uragan Matthew, prenose agencije.


Pet osoba smrtno je stradalo na Floridi, a u Sjevernoj Karolini još tri. Dvije su osobe poginule u okrugu Bulloch u saveznoj državi Georgiji kada su se na njihovu kuću srušila stabla, izvijestili su službeni izvori.

Vezani članci Florida iščekuje uragan koji je opustošio Portoriko Florida proglasila izvanredno stanje: "Pravo je vrijeme da pripremite svoj ruksak za izvanredne situacije" Slika nije dostupna Tisuće ljudi u SAD-u bježe iz svojih domova: Uragan Arthur pogodio Sjevernu Karolinu

Uragan Matthew najžešća je oluja koja je u posljednjih deset godina pogodila Sjedinjene Države. Iz domova su evakuirane tisuće stanovnika.

Na Haitiju je od posljedica oluje smrtno stradalo 900 ljudi, a u Dominikanskoj Republici četvero dok se uragan u posljednjih nekoliko dana kretao prema sjeveru.

Matthew, koji se i dalje penje sjeverno, oslabio je u subotu na jačinu uragana prve kategorije.

Iako slabija nego proteklih dana kada je poharala Karibe, najjača oluja s Atlantika od 2007. iza sebe je ostavila goleme štete od poplava i vjetra na Floridi, da bi potom krenula prema obali Georgie te Južne i Sjeverne karoline.

Američke vlasti sada više strahuju od porasta voda, do tri metra na nekim dijelovima, nego od vjetra.

Direktor NHC-a Rick Knabb je u subotu ujutro na Twitteru upozorio da je svaki četvrti smrtni slučaj tijekom tropskih uragana u SAD-u povezan s porastom voda nakon jakih kiša. (Hina)