Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar za NY Times

Putinovo UPOZORENJE Washingtonu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je upozorio Sjedinjene Države protiv uporabe sile u Siriji, nekoliko sati prije sastanka ministara vanjskih poslova Rusije i SAD-a o ruskom planu nadzora sirijskog kemijskog naoružanja.

Susret u četvrtak u Ženevi između američkog državnog tajnika Johna Kerrya i ruskog kolege Sergeja Lavrova, uz više desetaka stručnjaka za razoružanje trebao bi otvoriti diplomatski izlaz iz sukoba u Siriji i odgoditi moguću vojnu kaznenu intervenciju koju najavljuje SAD.

Prema pisanju New York Timesa, predsjednik Putin je ponovno pojačao pritisak na Washington dok se državni tajnik Kerry već nalazio na putu prema Švicarskoj.

On je najprije optužio sirijske pobunjenike, a ne vojsku predsjednika Bašara al Asada za napad kemijskim oružjem 21. kolovoza u blizini Damaska, radi izazivanja intervencije SAD-a.

>>
Rusija predala SAD-u plan za sirijsko kemijsko oružje

Ruski predsjednik, blizak saveznik Damaska, upozorio je da bi moguća upotreba sile izvan okvira Vijeća sigurnosti UN-a bila "neprihvatljiva" i "predstavljala bi agresiju".

Zatim je upozorio da bi napadi na Siriju mogli pokrenuti "novi val terorizma, potkopati multilateralne napore rješenja iranskog nuklearnog problema i izraelsko-palestinskog sukoba i dodatno destablizirati Bliski Istok i Sjevernu Afriku".

Vladimir Putin je istaknuo da "Sjedinjene Države, Rusija i sve članice međunarodne zajednice trebaju iskoristiti volju sirijske vlade da svoj nuklearni arsenal stavi pod međunarodnu kontrolu radi uništenja".

Putin zaključuje svoje upozorenje pomirljivijim tonom i pozdravlja sve veće povjerenje između njega i američkog kolege Baracka Obame.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene