Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Britaniji je uništena tona osušenih gljiva čija je razina radioaktivnosti bila deset puta veća od dopuštene. Bile su uvezene iz Bugarske.


Suhe gljive uvezene su iz Bugarske i zaražene su caesiumom 137 koji potječe još od katastrofe u Černobilu prije 25 godina. Gljive je slučajno pronašla britanska granična služba koja je tražila ilegalne imigrante. Vjeruje se kako su gljive pronađene u posljednji trenutak prije nego što bi došle na police trgovina i izravno ugrozile živote ljudi. Nema dokaza da ih je itko konzumirao u Velikoj Britaniji.

Vezani članci Maneskin Italija je pobjednik Eurosonga 2021., do samog kraja borba je bila dramatična, a jedna država nije dobila čak nijedan bod! Slika nije dostupna Stručnjaci: Ruski radioaktivni požari ne prijete Europi

Naime, po okvirima EU-a dozvoljena količina caesiuma 137 u hrani iznosi 600 becqurela po kilogramu, no u ovim gljivama razina je iznosila više od 6 tisuća becquerela.  Caesium 137 je jako opasan i uzrokuje genetske mutacije kod ljudi i životinja. Uzimanje zaražene hrane može uzrokovati rak ili deformitete kod nerođene djece.

Gljive su pronađene 6. svibnja u britanskoj luci North Lincolnshire, no javnost je tek danas doznala o tome. Istražitelji su u prvi mah pomislili kako su gljive zaražene radijacijom iz Japana, no nakon kontakta s tvrtkom izvoznikom u Bugarskoj, došlo se do zaključka da radijacija potječe iz Černobila. No, jedno je sigurno. Nasljeđe Černobila još prati Europu, a gljive su osobito specifične glede radioaktivnosti jer nemaju korijenje i sve nutrijente crpe direktno iz atmosfere.