Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvali na prekid vatre

UN zabrinut zbog sukoba na Bliskom istoku: ''Taj bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukobi na Bliskom istoku moraju odmah prestati jer postoji rizik da izbije "nekontrolirana sigurnosna i humanitarna kriza" u regiji, upozorio je u nedjelju glavni tajnik UN-a Antonio Guterres otvarajući hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti.

"Pokolj se nastavio i danas. Taj bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati", rekao je na toj sjednici koja se održava videokonferencijom.

Po diplomatima, radi se na pregovorima o deklaraciji Vijeća sigurnosti, ali je potpora SAD-a još uvijek neizvjesna.

"Sukobi moraju odmah prestati. Rakete i granate s jedne strane i zračna bombardiranja i topnička paljba s druge moraju prestati", naglasio je Antonio Guterres.

"Sukobi bi mogli uvesti Izraelce i Palestince u spiralu nasilja s uništavajućim posljedicama za dvije zajednice i čitavu regiju", nastavio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASILJE SE NASTAVLJA VIDEO Sukobi i dalje bjesne: Izrael gađao dom čelnika Hamasa, odmah stigao žestok odgovor

Sukob ima "potencijal da izazove nekontroliranu sigurnosnu i humanitarnu krizu i dodatno potakne ekstremizam, ne samo na okupiranim palestinskim teritorijima i u Izraelu, već u čitavoj regiji", dodao je.

Izraelska je vojska zračnim udarima na Gazu u nedjelju ujutro ubila 33 Palestinca, uključujući trinaestero djece, tvrde zdravstveni dužnosnici pojasa Gaze, dok su rakete sedmog dana borbi ispaljivane iz Gaze na Izrael.

Ubijeno više od 50 djece

Od početka sukoba u ponedjeljak u Gazi je ubijena 181 osoba, uključujući 52-oje djece.

Izrael je objavio da je poginulo 10 njegovih građana, uključujući dvoje djece.

Hamas je počeo raketirati Izrael u ponedjeljak, nakon višetjednih tenzija zbog odluke suda o deložiranju nekoliko palestinskih obitelji u Istočnom Jeruzalemu i sukoba policije s Palestincima blizu džamije Al-Aksa, koje je treće najsvetije mjesto za muslimane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene