Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužne sudbine

UN: U Turskoj 1,5 milijun sirijskih izbjeglica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ovo je najveći priljev izbjeglica u zemlju u posljednje tri i pol godine, otkad je počela kriza", rekao je glasnogovornik UNHCR-a. Iako im je Turska pružila utočište, nisu dobili neku veliku pomoć od međunarodne humanitarne pomoći namjenjene izbjeglicama.

 U Turskoj se trenutačno nalazi više sirijskih izbjeglica nego u bilo kojoj drugoj zemlji, a vlada njihov broj procjenjuje na oko milijun i pol, izvijestio je u srijedu glasnogovornik UNHCR-a Selin Unal.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Mjesto pokušaja napada u Istanbulu oglasio se ministar Teroristički napad u Istanbulu: Zapucali na policajce ispred suda, ranjeno šestero ljudi

U posljednjih nekoliko dana u Tursku je stigao najveći broj sirijskih izbjeglica od početka rata prije tri godine, kazao je Unal. Među izbjeglima je i oko 140.000 Kurda koji su nedavno stigli iz kurdskih sela u sjevernoj Siriji bježeći pred napadima pripadnika Islamske države.

"Ovo je najveći priljev izbjeglica u zemlju u posljednje tri i pol godine, otkad je počela kriza", rekao je za dpa Unal dodavši da se u Turskoj "trenutačno nalazi puno očajnih ljudi koji su pobjegli pred džihadističkim napadima iz Kobanea".

Turska počela zatvarati granice nakon prebjega 130.000 sirijskih Kurda

Dpa prenosi i kako je Turska, unatoč tomu što je pružila utočište najvećem broju Sirijaca u bijegu pred sukobima, dobila najmanje međunarodne humanitarne pomoći namijenjene izbjeglicama.

Bijeg od džihadista: 100.000 sirijskih Kurda prebjeglo u Tursku

Na UN-ov poziv da se za sirijske državljane u Turskoj prikupi 497 milijuna dolara pomoći ove je godine prikupljeno samo 21 posto. "Nažalost ne možemo učiniti više ukoliko ne dobijemo više konkretne potpore", kazao je Unal. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene