Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovni egzodus

Bijeg od džihadista: 100.000 sirijskih Kurda prebjeglo u Tursku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak tisuća sirijskih Kurda stiglo je ovih dana u Tursku bježeći pred džihadistima Islamske države (IS) na sjeveroistoku Sirije, priopćilo je u UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (HCR).

"Turska Vlada je objavila i potvrdila podatak o 100.000 izbjeglica", rekla je za AFP glasnogovornica HCR-a Melissa Fleming.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Ilustracija Bombaški napad Racije širom Turske: Uhićeno 145 osoba osumnjičenih za povezanost s kurdskim militantima

HCR je u subotu najavio mogućnost dolaska "stotina tisuća" ljudi dok se u Siriji nastavljaju borbe.

Turska je u petak otvorila granicu sirijskim izbjeglicama koji su u četvrtak počeli napuštati Ain al Arab (Kobane na kurdskom), koji se našao u okruženju boraca sunitske ekstremističke skupine.

VIDEO Potpuno nova taktika ISIS-a: 'Nikad nisam vidio takav video otmice'

Ain al Arab, treći po veličini kurdski grad u Siriji, bio je razmjerno pošteđen sukoba u toj zemlji, pa se onamo sklonilo oko 200.000 sirijskih prognanika, navodi UN.

No nedavno napredovanje IS-a na tom području i opsada tog grada nagnali su na bijeg velik broj stanovnika, uglavnom Kurda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene