Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi predsjednik UN-ove Opće skupštine Srđan Kerim potaknuo je jučer raspravu s Grčkom nazvavši svoju domovinu Makedonija, imenom koje ona sama sebi daje a koje Grčka odbacuje.


Kerim je pozvao predsjednika države Branka Crvenkovskog kao predsjednika Republike Makedonije za govornicu kako bi se obratio svjetskim čelnicima čime je izazvao trenutan prosvjed grčkog veleposlanika u sali.

Vezani članci Panos Kamenos (Foto: AFP) Grčki ministar obrane podnio ostavku zbog dogovora o imenu Makedonije, najavio povlačenje i 6 drugih ministara Makedonski parlament (Foto: AFP) Makedonski parlament izglasao promjenu imena zemlje: Grčki premijer uputio čestitke

Grčka ne želi da Makedonija, koja je proglasila neovisnost od bivše Jugoslavije početkom devedesetih, ima taj naziv, tvrdeći da to podrazumijeva polaganje prava na sjevernu grčku pokrajinu istoga imena.

Od tada je Makedonija u svijetu priznata kao Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, zbog dugog naziva često nazivana FYROM, a u UN-u, je po abecednom redu smještena između Tajlanda i Toga zbog člana The na početku službenog naziva na engleskom jeziku.

"Gospodine predsjedniče, zatražio bih stoga da se pravi naziv - Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija koristi u svim prilikama u Ujedinjenim narodima", zatražio je pred članovima Opće skupštine grčki veleposlanik John Mourikis.

Kerim je odgovorio kako je svjestan činjenica, ali kako mu je
"istodobno, kao predsjedniku Opće skupštine dužnost pokazati puno poštovanje prema dignitetu svake zemlje članice UN-a, uključujući i vlastitu".

U priopćenju grčkog ministarstva vanjskih poslova ocijenjeno je da je Kerim postupio u skladu s instrukcijama svoje vlade "nanijevši nepopravljivu štetu vlastitu kredibilitetu i ugledu dok obnaša dužnost predsjednika Opće skupštine".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju